Waarom we kiezen voor dichtbij

Logisch: we doen ons best om onnodige voedselkilometers te voorkomen als we daarmee de CO2-uitstoot kunnen beperken. Maar er zijn nog veel meer redenen om ons eten dichter bij huis te halen. Zo is van dichtbij altijd verser, en dus veel lekkerder. Door in de buurt te blijven, kunnen we makers, telers en kwekers bovendien zelf de hand schudden. Zo vermijden we dure tussenhandelaren en weten we precies waar je eten vandaan komt. Die kortere keten is onze oplossing voor een voedselsysteem vol verborgen kosten en ondoorzichtige handelsstromen.

Dichtbij gaat niet alleen over waar een kip rondscharrelt, maar óók over waar haar voer vandaan komt. Vandaar dat we zo trots zijn op onze Oranjehoenen. Zij eten biologische groenten die in de buurt van hun verblijf worden geteeld. Hun mest wordt daarna weer gebruikt op diezelfde akkers. Zo maken we de cirkel rond.

Waarom we leven met het seizoen

Om te begrijpen waarom we verse groenten en fruit het liefst uit het Nederlandse seizoen halen, hoef je ze alleen maar even te proeven – de spruiten, kersen, asperges en aardbeien die in hun eigen tijd alle warmte van de zon (of juist koelte van de aarde) in zich hebben opgenomen. Want wat in optimale omstandigheden groeit, komt in topconditie in jouw keuken. Bovendien: wat in het seizoen wordt geoogst, is duurzamer en betaalbaarder dan wat met kunstgrepen wordt gekweekt. Er komt simpelweg minder energie van apparatuur én mensen aan te pas, en dat merk je aan de prijs.

Ook vissen zoals skrei, schelvis en pieterman kennen hun eigen seizoen. Wij bewegen met die golven mee door vis pas te verkopen in de maanden dat de visstand het toestaat en de smaak op z’n best is. En wat overblijft vriezen we in, zodat we dat ook later in het jaar vers en zonder verspilling bij je kunnen bezorgen.

Waarom we houden van kleinschalig

Wat een warme bakker, de verse visboer en een groenteman op de markt met elkaar gemeen hebben? Dat ze alleen verkopen waar ze trots op zijn. Ze zijn vaak al generaties lang betrokken bij hun eigen vak, en dat merk je aan alles: van de volle smaak tot de herkenbare ingrediënten die ze gebruiken. Vandaar dat wij – als het even kan - liever kiezen voor families dan voor fabrieken.

Een ander voordeel van onze korte lijntjes met zelfstandige makers, is dat we onze krachten kunnen bundelen voor betere producten. Zo brachten we onze fruitteler Wil Beekers en de brouwers van YAYA bij elkaar om samen een kombucha te ontwikkelen van gekneusd fruit dat niet mooi genoeg is om te verkopen.

Waarom we beter belangrijker vinden dan perfect

Hoeveel we ook van dichtbij houden, bananen groeien nou eenmaal niet in de Betuwe. En dus staan we als boodschappen-app regelmatig voor moeilijke keuzes. Want wat doe je wanneer je het meestverkochte fruit van Nederland alleen rond de evenaar groeit? Geen bananen aanbieden? De meeste mensen kiezen dan toch voor een winkel waar wel gele trossen in het schap liggen, en juist die grote middengroep aan klanten hebben we nodig om het systeem te kunnen kantelen.

Om echt een verschil te kunnen maken, zoeken we de verbetering daarom óók bij producten die een lastiger verhaal hebben dan seizoensgroenten uit eigen land. Zo vind je in onze shop dus wel bananen, maar alleen de allerbeste die we kunnen vinden: biologisch, fair-trade en met een extra premie voor de boeren van de Ecuadoraanse coöperatie waarmee we zelf samenwerken. Niet van om de hoek, maar dankzij onze kortere keten toch een betere keuze die we met trots aanbieden.

We zeggen er eerlijk bij: zo’n mooie oplossing hebben we nog lang niet voor alle producten in onze shop. Maar je draagt met het merendeel ervan wel al bij aan een beter voedselsysteem. En uiteraard blijven we ons assortiment aan betere keuzes elke week uitbreiden. Want hoe meer mensen kiezen voor Crisp, hoe effectiever we ons kunnen inzetten om goed eten van kleinschalige makers, telers en kwekers weer groot te maken.

Heb je zelf ideeën over hoe we boodschappen beter kunnen maken? Dat horen we graag van je. Stuur ons een appje op 097 010 2606 61, dan denken we samen verder over de toekomst van beter eten.

BonenCrisp appVis

Zin in Crisp?

Download de app via de mail en krijg de eerste €15 gratis!

Stuur mij een link
Bieten