1
NB. Maak dit recept als eerste of leg de vis meteen na ontvangst in de vriezer - dan geeft het niet als je week anders loopt dan verwacht.
2
Verwarm de oven voor op 200 graden en bak 2 stuks landbrood ca. 10 minuten. Of snij het aantal gewenste plakjes en rooster die in de broodrooster of oven. In dat geval hoef je het brood niet eerst af te bakken.
3
Zet een pan de waterkoker aan.
4
Verwarm een klontje boter in een soeppan met dikke bodem. Bak 25 g spekjes zachtjes.
5
Schil 225 g aardappelen en snij in blokjes van 1-2 cm. Zet op in een laagje gezouten water en kook in 5 minuten gaar. Giet af en zet apart.
6
Snipper 1 stuk gele ui en snij 2 stengels bleekselderij in dunne plakjes, voeg bij de spekjes. Schil 125 g wortel en snij in kwartjes van 1-2 cm, voeg toe. Hak 1 teentje knoflook fijn. Voeg toe met 1 tl gedroogde tijm en wat zout.
7
Voeg als de ui glazig is 2 el bloem toe, roer met een garde goed door en voeg 100 ml melk, 300 ml kokend water en 1 (vis)bouillonblokje toe.
8
Kerf 1 stuk prei in de lengte in en spoel zand ertussenuit. Snij in ringen en voeg toe. Kook de soep afgedekt ca. 5 minuten.
9
Check of de soep voldoende vloeibaar is naar je smaak, voeg anders nog wat melk of water toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg de aardappelblokjes en 1 blikje mais (uitgelekt) toe.
Goed om te weten: De bouillabaisse visstukjes kunnen heilbot, heek, kabeljauw, schol en/of zalm bevatten.
10
Dep de vis droog. Voeg een kneepje citroensap en 200 g vis toe en laat 3-5 minuten meekoken. De vis zal snel gaar zijn.
11
Hak 1 bosje peterselie fijn. Garneer de soep met de peterselie en serveer het (geroosterde) brood erbij, met boter of olijfolie om te dippen naar smaak.