Verwarm de oven voor op 200 graden. Breng 150 g rijst met iets meer dan de dubbele hoeveelheid water en wat zout aan de kook en laat in ca. 20 minuten afgedekt zachtjes gaar en droog koken. Laat staan tot gebruik.
2
Snij de steel van ¾ broccoli, schil en snij in blokjes. Snij de roosjes in hapklaar formaat.
Schil 125 g wortel en snij ca. 2/3e (!) in staafjes van frietformaat. Doe samen in een mengkom en voeg olie, zout en peper toe. Schud goed om en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak 20-25 minuten. De broccoli mag een beetje ‘burnt’ geraken.
3
Meng in een kom 4 el rijst- of witte wijnazijn met 1 tl (riet)suiker. Schil 125 g bietjes en snij in kleine blokjes van ca. 0,5 cm. Voeg bij de azijn en zet weg. Schep tussentijds om (zie tip).
Tip: heb je gezoete rijstazijn, dan kan je de suiker weglaten
4
Rasp de rest van de wortel. Was ½ komkommer, halveer in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snij in plakjes.
5
Pers de halve citroen (Let op!). Meng 3 el vegan mayonaise, 1 el sojasaus, citroensap (0,5 el bij 2p) en water (0,5 el bij 2p) in een kommetje. Voeg als je dat in huis hebt naar smaak sesamolie toe. Proef of je nog iets meer citroen wilt (de saus zal vrij zout proeven, maar dat combineert straks goed met de rest!).
Let op! Je hebt bij een ander recept deze week ook citroenrasp nodig.
6
Bak 1 pakje PLNT stukjes ca. 5 minuten in een koekenpan in wat olie bruin en knapperig zijn.
7
Snij intussen 1 stengel lente-ui in ringetjes en zet in een schaaltje op tafel. Schenk de azijn uit het bakje met chioggiabiet bij de rijst (gebruik bijv. een vergiet) en meng goed.
8
Maak voor iedereen een bowl met de rijst, wortel, broccoli, biet, komkommer en zalm. Serveer met de sojadressing en de nori.