50 ml neutrale olie (zonnebloem- of milde olijfolie)
1 teentje knoflook
Olie om te bakken
Vegan boter klontje
Bereiding
1
Snipper 1 stuk sjalot. Verwarm olie in een kookpan (de rode linzen komen hier later bij) en fruit de sjalot op middelhoog vuur goudbruin.
2
Schil intussen 200 g zoete aardappel en snij in blokjes van 1-2 cm. Spoel 100 g rode linzen af met koud water. Voeg beide bij de sjalot en zet samen ca. 1 cm onder water. Voeg zout toe en evt. 1 laurierblad en breng aan de kook. Dek af en kook zachtjes op laag vuur in ca. 10 minuten gaar. Roer af en toe.
3
Maak de lente-ui olie. Halveer ½ stengel lente-ui in de lengte en snij in dunne halve ringen. Doe in een vuurvast schaaltje en bestrooi met een snuf zout. Verhit 50 ml neutrale olie in een steelpan. De olie moet goed heet worden (ca. 180 graden), maar mag niet walmen (zie tip). Schenk bij de lente-ui. Laat staan tot gebruik.
4
Snij ½ stuks rode peper in ringetjes, rasp ½ stuk citroen en pers het sap. Snij 1 teentje knoflook in flinterdunne plakjes.
5
Zet een pan water met zout op voor broccoli.
6
Snij de steel van 1 stronk broccoli in blokjes en maak kleine roosjes. Kook 2-3 minuten vanaf dat het water kookt nét beetgaar – blijf erbij, je wil de roosjes mooi intact houden. Giet af, doe terug in de pan en hussel de knoflookplakjes, rode peper en een klont boter als het nog goed heet is. Voeg als laatste de citroenrasp en 0,5 el sap (bij 2p) toe en breng op smaak met peper en zout. Dek af zodat het nog wat verder gaar stoomt.
7
Giet de linzen en zoete aardappel af (bewaar wat kookvocht) en pureer met een staafmixer. Voeg een scheut olijfolie toe en breng op smaak met peper en zout. Voeg evt. wat extra kookvocht toe tot de gewenste dikte is bereikt.
8
Rooster 40 g pecannoten in een droge koekenpan rondom goudbruin. Besprenkel met olie en een snufje zout. Laat afkoelen op een bord.
9
Verkruimel ½ pakje vegan feta in een kommetje.
10
Serveer de broccoli op de linzenpuree, besprenkel royaal met de lente-ui-olie en garneer met de pecannoten en vegan feta.
11
Tip: De temperatuur test je eenvoudig met een houten spatel. Doop de steel voorzichtig in de olie. Als er luchtbelletjes verschijnen, is je olie heet genoeg.