Snipper 1 stuk sjalot. Verwarm olie in een kookpan (de zoete aardappel en de linzen komen hier later bij) en fruit de sjalot op middelhoog vuur goudbruin.
2
Schil intussen 200 g zoete aardappel en snij in blokjes van 1-2 cm. Spoel 100 g rode linzen af met koud water. Voeg beide bij de sjalot, samen met een snuf zout. Zet ca. 1 cm onder water en breng aan de kook. Dek af en kook op laag vuur in ca. 10 minuten gaar. Roer af en toe.
3
Maak de harissa-olie. Meng in een kommetje 1 bakje harissaspecerijen met 2 el olijfolie extra vierge en een snuf zout.
4
Rasp ½ stuk citroen en pers het sap. Snij 1 teentje knoflook in flinterdunne plakjes.
5
Zet een pan water met zout op voor de broccoli.
6
Snij de steel van 1 stronk broccoli in blokjes en maak kleine roosjes. Kook 2-3 minuten vanaf dat het water kookt nét beetgaar – blijf erbij, je wil de roosjes mooi intact houden. Giet af, doe terug in de pan en hussel de knoflookplakjes en een klont boter als het nog goed heet is. Voeg als laatste de citroenrasp en 0,5 el sap (bij 2p) toe en breng op smaak met peper en zout. Dek af zodat het nog wat verder gaar stoomt.
7
Giet de linzen en zoete aardappel af (bewaar wat kookvocht) en pureer met een staafmixer. Voeg een scheut olijfolie toe en breng op smaak met peper en zout. Voeg evt. wat extra kookvocht toe tot de gewenste dikte is bereikt.
8
Verwarm olie en boter in een koekenpan. Dep 2 filets doradefilets droog en bestrooi met zout en peper. Wacht tot de boter stopt met bruisen. Bak de dorade ca. 4 min op de huid en nog 2 minuten op de andere kant.
9
Serveer de dorade met de puree, broccoli en harissa-olie.
10
Goed te weten: In het specerijenbakje bij 2p zit: 1 tl paprikapoeder, 1/2 tl komijnzaad, 1/2 tl korianderzaad, 1/2 tl venkelzaad, 1/4 tl knoflookpoeder, 1/4 tl karwijzaad, 1/8 tl chilipoeder