Schil 500 g aardappelen en 150 g pastinaak en snij in gelijke stukken van ca. 3 cm (de pastinaak wat kleiner). Zet net onder water in een grote pan met wat zout (de spruitjes gaan er straks ook bij) en breng afgedekt aan de kook.
3
Halveer 200 g spruitjes. Voeg toe als het water kookt en breng opnieuw aan de kook. Kook alles samen afgedekt nog ca. 10 minuten. Giet af als alles gaar is - check dit met een vork - en bewaar wat kookvocht!
4
Draai van het gehakt één bal per persoon. Verwarm boter en/of olie in een braadpan. Bak de gehaktballen ca. 5 minuten aan alle kanten mooi bruin. Zet het vuur zachter, doe er een scheutje water bij (ca. 4 el per persoon) en dek goed af. Laat ca. 10 minuten garen en keer af en toe om.
Goed om te weten: Het gehakt van Waterlants Weelde is al gezouten!
5
Warm ½ zakje rode kool met appeltjes op in een steelpannetje.
6
Stamp de aardappelen, pastinaak en spruitjes en maak smeuïg met een klontje boter en wat kookvocht. Breng op smaak met 1 el mosterd, peper en zout.
7
Schep kort voor het serveren 1 tl sojasaus of ketjap door de gehaktballen en bak één minuutje mee.
8
Serveer de stamppot met de gehaktballen en de rode kool.