1
Schil 500 g aardappelen en 150 g pastinaak en snij in stukken (de pastinaak wat kleiner). Zet net onder water in een grote pan met wat zout (de spruiten gaan er straks bij) en breng afgedekt aan de kook. Schoon 250 g spruiten en halveer. Voeg als het water kookt de spruiten toe en breng weer aan de kook. Kook alles samen afgedekt in ca. 10 minuten gaar. Giet af als alles gaar is - check dit met een vork - en bewaar wat kookvocht!
2
Verwarm olie in een koekenpan en bak 1 bakje PLNT stoofstukjes ca. 4 minuten tot ze wat bruinen.
3
Maak intussen de jus. Snipper 1 stuks ui zo fijn mogelijk. Smelt 15 g boter in een steelpan en bak de ui met ½ tl tijm een paar minuten op middelhoog vuur. Snij ½ stuks rode peper in stukjes (laat de zaadjes zitten als je van pittig houdt). Bak een minuutje mee. Voeg 1 el balsamicoazijn toe, gevolgd door een scheut water. Draai het vuur laag, dek af en laat zachtjes pruttelen tot je aan tafel gaat
4
Stamp de aardappelen, pastinaak en spruitjes en maak smeuïg met een klontje boter en wat kookvocht. Breng op smaak met 1 el mosterd, peper en 1 tl sojasaus of ketjap.
5
Voeg de jus bij de stoofstukjes. Voeg indien nodig wat extra kookvocht toe. Snij 1 stengel lente-ui in ringetjes. Rasp ½ stuk limoen. Roer de lente-ui bij de stoof (bewaar een beetje voor garnering). Breng het stoofvlees op smaak met een kneepje limoensap en de limoenrasp.
6
Serveer de spruitjesstamp met het stoofvlees en garneer met de rest van de lente-ui.