Recept vegan
Spruitjesstamppot met notenmelange, dukkah en rozemarijnvinaigrette
Recept vegan
Spruitjesstamppot met notenmelange, dukkah en rozemarijnvinaigrette

Ingrediënten

Bereiding

Ingrediënten

Toon ingrediënt-hoeveelheden voor:
2 porties
500 g aardappelen Doré
150 g pastinaak
1 stronkje witlof
250 g spruiten
75 g gemengde noten rauw
1 bakje dukkah specerijen
2 el kappertjes
1½ tl rozemarijnnaaldjes

Zelf toe te voegen

Vegan boter olie om te bakken
1 teentje knoflook
4 el (milde) olie voor de vinaigrette
1 el witte wijnazijn
1 tl agavesiroop
1 el mosterd

Bereiding

1

Verwarm de oven voor op 220 graden.

2

Schil 500 g aardappelen en 150 g pastinaak en snij in gelijke stukken. Zet net onder water in een grote pan met wat zout (de spruitjes gaan er straks ook bij) en breng afgedekt aan de kook.

3

Snij 1 stronkje witlof in parten (laat het hart zitten). Leg op de snijkant in een ovenschaaltje en besprenkel met ruim olijfolie, peper en zout. Bak ca. 20 minuten in de oven.

4

Schoon 250 g spruiten. Voeg toe als het water kookt en breng opnieuw aan de kook. Kook alles samen afgedekt nog ca. 10 minuten. Giet af als alles gaar is - check dit met een vork - en bewaar wat kookvocht!

5

Hak 75 g noten grof. Bak ca. 5 min in een droge koekenpan tot het begint te kleuren. Bak 1 bakje dukkah specerijen nog een minuutje mee. Voeg een drupje olie toe en laat afkoelen op een bordje. Goed om te weten: In het specerijenmengsel voor 2p zit: 0,5 tl korianderzaad, 0,5 tl karwijzaad, 0,5 tl komijnzaad, 0,5 tl tijm, 0,25 tl venkelzaad, 1 tl sesamzaad.

6

Maak de rozemarijnvinaigrette: hak 1½ tl rozemarijnnaaldjes en 1 teentje knoflook fijn en 2 el kappertjes grof. Bak zachtjes in het steelpannetje met 4 el (milde) olie en blijf roeren zodat de knoflook niet verbrandt. Voeg na ca. 2 minuten 1 el witte wijnazijn en 1 tl agavesiroop toe, roer en zet het vuur uit.

7

Stamp de aardappelen, pastinaak en spruitjes en maak smeuïg met een klontje vegan boter en wat kookvocht. Breng op smaak met 1 el mosterd, peper en zout.

8

Serveer de stamppot met de witlofparten en bestrooi met de gebakken noten. Besprenkel royaal met de rozemarijnvinaigrette.

Ook in onze boxen

Toon alle