Verwarm de oven voor op 220 graden. Zet een ruime pan gezouten water voor de pasta op.
2
Schil 250 g bataat, halveer in de lengte en snij in halve maantjes van 0,5cm dik. Meng 250 g spruiten met olie, ½ tl chilivlokjes (Eten er kinderen mee of hou je niet van pittig, halveer de hoeveelheid of laat weg!), zout en peper. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en leg 2 teentjes knoflook (met schil) ertussen. Rooster ca. 20 minuten in de oven.
3
Kook 150 g pasta al dente in ca. 9 minuten. Giet af.
4
Haal de knoflooktenen na ca. 15 minuten alvast tussen de groenten uit. Check of ze goed zacht zijn. Schep de groenten meteen om.
5
Verwarm olie in een koekenpan en bak ¾ pakje plantaardige spekjes 3-4 minuten. Hou warm.
6
Maak de dressing. Pers 1½ el citroensap in een kommetje. Pel de gepofte knoflook en prak met een vork of druk met de bolle kant van een lepel plat. Meng het citroensap, de knoflook, 3 el olijfolie extra vierge en ½ tl suiker tot een dressing. Breng op smaak met peper en zout.
7
Meng de pasta met de groenten, plantaardige spekjes en de dressing en serveer.