1
NB. Maak dit recept als eerste of leg de vis meteen na ontvangst in de vriezer - dan geeft het niet als je week anders loopt dan verwacht.
2
Verwarm de oven voor op 220 graden en bak 1 stuks ciabatta ca. 7-9 minuten. Of snij het aantal gewenste plakjes en rooster die in de broodrooster of oven. In dat geval hoef je het brood niet eerst af te bakken.
3
Zet een pan de waterkoker aan.
4
Verwarm een klontje boter in een soeppan met dikke bodem. Bak 25 g spekjes zachtjes.
5
Schil 225 g aardappelen en snij in blokjes van 1-2 cm. Zet op in een laagje gezouten water en kook in 5 minuten gaar. Giet af en zet apart.
6
Snipper 1 stuk gele ui en snij 2 stengels bleekselderij in dunne plakjes, voeg bij de spekjes. Schil 125 g wortel en snij in kwartjes van 1-2 cm, voeg toe. Hak 1 teentje knoflook fijn. Voeg toe met 1 tl gedroogde tijm en wat zout.
7
Voeg als de ui glazig is 2 el bloem toe, roer met een garde goed door en voeg 100 ml melk, 300 ml kokend water en 1 (vis)bouillonblokje toe.
8
Kerf 1 stuk prei in de lengte in en spoel zand ertussenuit. Snij in ringen en voeg toe. Kook de soep afgedekt ca. 5 minuten.
9
Check of de soep voldoende vloeibaar is naar je smaak, voeg anders nog wat melk of water toe en breng op smaak met zout en peper. Voeg de aardappelblokjes en 1 blikje/potje mais (uitgelekt) toe.
Goed om te weten: De bouillabaisse visstukjes kunnen heilbot, heek, kabeljauw, schol en/of zalm bevatten.
10
Dep de vis droog. Voeg een kneepje citroensap en 200 g vis toe en laat 3-5 minuten meekoken. De vis zal snel gaar zijn.
11
Hak 1 bosje peterselie fijn. Garneer de soep met de peterselie en serveer het (geroosterde) brood erbij, met boter of olijfolie om te dippen naar smaak.