1
Zet een grote pan met water en zout op voor de pasta en groene kool.
2
Kerf 1 stuk prei in de lengte in en spoel het zand ertussenuit. Snij in ringen. Verwarm olie in een afdekbare wok of hapjespan en roerbak de prei op middelhoog vuur ca. 2 minuten. Bestrooi met wat zout, voeg een klein scheutje water toe, dek af en laat op laag(!) vuur helemaal zacht smoren in ca. 10 minuten. Zorg dat de prei niet bruin bakt.
3
Doe 150 g pasta in de pan als het water kookt en zet een timer op 5 minuten.
NB. Voor dit gerecht vonden wij 75 gram pp voldoende maar je hebt 100 gram pp gekregen. Kook gerust alles maar meng niet meteen alles door de saus.
4
Voeg als de timer gaat 150 g gesneden groene kool bij de pasta en kook samen nog ca. 7 minuten tot beide gaar zijn. Bewaar wat kookvocht(!) bij het afgieten en spoel de pasta en kool koud af.
5
Bak 150 g spekjes in een koekenpan in een beetje olie zo knapperig als je zelf lekker vindt. Snij de bleekselderij in dunne reepjes en bak op het laatst ca. 4 minuten mee.
6
Rasp de schil van ½ stuk citroen. Verwijder de onderkant van 1½ stronkjes roodlof en snij in ringen. Hou apart.
7
Hak 1 teentje knoflook fijn. Haal de deksel van de prei en voeg toe, samen met een mespuntje chilivlokjes als je dat lekker vindt. Schep een paar keer om en roer 100 g crème fraîche erdoor. Voeg ca. 2 el kookvocht pp toe. Meng de spek erdoor en breng op smaak met de citroenrasp, een kneepje citroensap, peper en als nodig nog wat zout.
8
Roer de pasta met groene kool erdoor. Schep vlak voor het aan tafel gaan (als vuur al uit is) de roodlofringen erdoor voor een fris knappertje.