Recept vega
Syrische grillkaas met Mediterrane tomatensaus met puree en gesmoorde prei
40 min. bereiding
Recept vega
Syrische grillkaas met Mediterrane tomatensaus met puree en gesmoorde prei
40 min. bereiding

Ingrediënten

Bereiding

Ingrediënten

Toon ingrediënt-hoeveelheden voor:
2 porties
500 g aardappelen Frieslander
200 g wortelpeterselie
2 stengels bleekselderij
100 g wortel
½ stuks rode peper
¾ blikje tomatenstukjes
1 el kappertjes
½ sinaasappel
1 stuk prei
125 g Syrische grillkaas (uit NL)
1 bosje peterselie
1½ el yoghurt

Zelf toe te voegen

Boter en olie om te bakken
1 tl gedroogde tijm
½ tl kaneelpoeder
1 teentje knoflook
¼ groentebouillonblokje
100 ml water
Kneeptje citroensap (mag uit flesje)

Bereiding

1

Schil de 500 g aardappelen en 200 g wortelpeterselie en snij in gelijke stukken. Snij de helft (!) van de aangegeven hoeveelheid bleekselderij in plakjes. Zet samen op in een laagje water met zout. Kook gaar in ca. 15 minuten. Bewaar bij het afgieten wat kookvocht.

2

Verwarm olie in een afdekbare wok of hapjespan. Snij de andere helft van de bleekselderijstengels in plakjes en bak in de pan op middelhoog vuur. Schil de 100 g wortel, snij in dunne halve maantjes en bak mee. Halveer de ½ stuks rode peper in de lengte (verwijder de zaadlijsten als je niet van pittig houdt), snij in halve maantjes en voeg toe. Bak een minuutje mee.

3

Voeg 1 tl tijm en ½ tl kaneel toe en pers 1 teentje knoflook erbij. Schep om en voeg ¾ blikje tomatenstukjes toe met 1 el kappertjes, verkruimelde bouillon, de aangegeven hoeveelheid water en rode peper. Snij de ½ sinaasappel in plakjes, duw onder in de saus. Breng rustig aan de kook en laat afgedekt ca. 15 minuten pruttelen op laag vuur.

4

Kerf de prei in de lengte in en spoel schoon. Snij in ringen. Verwarm de boter en olie in een grote afdekbare koekenpan en wacht tot de boter stopt met bruisen. Bak de prei zachtjes ca. 5 minuten (zonder te laten verkleuren). Voeg een klein scheutje water toe en laat afgedekt nog ca. 8 minuten smoren. Breng op smaak met zout en peper en een kneepje citroensap.

5

Hak de 1 bosje peterselie (incl. dunne steeltjes) fijn. Stamp de aardappelen tot een smeuïge puree met een klontje boter, de 1½ el yoghurt en als nodig nog een scheutje kookvocht. Roer de peterselie erdoor. Breng op smaak met zout en peper.

6

Snij de blokken grill kaas in plakjes. Bak in wat olie in een koekenpan aan beide zijde bruin.

7

Serveer de tomatensaus met de peterseliepuree, gesmoorde prei en grill kaas.

Ook in onze boxen

Toon alle