NB. Wil je sneller klaar zijn? Vraag iemand de spruiten alvast te doen (stap 3).
2
Verwarm de oven voor op 220 graden. Zet een ruime pan gezouten water voor de pasta op.
3
Schil 250 g bataat, halveer in de lengte en snij in halve maantjes van 0,5 cm dik. Schoon 350 g spruiten en halveer grote exemplaren of snij in kwarten. Meng de spruiten met olie, ½ tl chilivlokjes (Eten er kinderen mee of hou je niet van pittig, halveer de hoeveelheid of laat weg!), zout en peper. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en leg 150 g spekreepjes en 2 teentjes knoflook (met schil) ertussen. Rooster ca. 20 minuten in de oven.
4
Kook 150 g pasta al dente in ca. 9 minuten. Giet af. (Je hebt meer pasta gekregen voor grote eters.)
5
Haal de knoflooktenen na ca. 15 minuten alvast tussen de groenten uit. Check of ze goed zacht zijn. Schep de groenten meteen om.
6
Maak de dressing. Pers 1 el citroensap in een kommetje. Pel de gepofte knoflook en prak met een vork of druk met de bolle kant van een lepel plat. Meng het citroensap, de knoflook, 3 el olijfolie extra vierge en ½ tl suiker tot een dressing. Breng op smaak met peper. In principe hoeft er, vanwege het spek, geen zout in.
7
Heb je nog wat peterselie over, hak het dan grof.
8
Meng de pasta met de groenten, spekjes en de dressing en serveer met de peterselie.