Verwarm de oven voor op 220 graden. Schil 300 g bieten en snij in kleine blokjes van max. 1 cm. Doe in een kom. Meng met olie, 1 el witte wijnazijn en zout. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ca. 25 minuten in de oven. De biet mag een beetje een bite houden.
2
Spoel 100 g quinoa voor de zekerheid nog 2 of 3 keer met behulp van een fijne zeef om bitterheid te voorkomen. Zet op in een pan met ruim gezouten water. Breng aan de kook en laat in 12-15 minuten gaar koken. (De quinoa is gaar als de kiempjes een beetje los gaan zitten en ze eruit zien als c-tjes.) Giet af en hou warm.
3
Snij 1 stuks ui in hele dunne halve ringen. Leg in een bakje met 1 el witte wijnazijn. Schep tussendoor om.
4
Rooster 50 g hazelnoten in een droge koekenpan. Laat afkoelen op een bordje.
5
Halveer 1 stronkje roodlof, verwijder het kontje en hart en snij in halve ringen. Doe in een grote schaal.
6
Maak een dressing van 1½ el balsamicoazijn, 2 el olijfolie extra vierge, zout en peper.
7
Maak de kruiden-olie. Hak 1 bosje peterselie, dille en koriander (incl. steeltjes) en ½ teentje knoflook fijn in het bakje van de staafmixer. Meng met 2 el olijfolie extra vierge en 2 el milde olijfolie. Breng op smaak met zout, peper en een kneepje citroensap. Gebruik eventueel wat meer olie.
8
Snij de boven en onderkant van ¾ sinaasappel. Zet ‘m neer en snij met een scherp mes van boven naar beneden de schil eraf. Snij vervolgens in plakjes en snij deze in vieren. Voeg bij de dressing (incl. sap).
9
Giet 1 potje/blikje kikkererwten af. Meng de biet, kikkererwten, quinoa, ui, roodlof en sinaasappel met de dressing. Breng evt. op smaak met zout en peper. Verdeel de hazelnoten erover, besprenkel royaal met de kruiden-olie en serveer.