Schil 200 g wortelpeterselie en 250 g zoete aardappel. Snij in frietformaat. Schoon 250 g spruiten en halveer. Verwijder loof en onderkant van 1 stuk venkel, halveer in de lengte en snij in plakjes.
3
Meng de groenten in een kom met een kneepje citroensap (mag uit een flesje), een flinke scheut olie, peper en zout. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat. Bak in 20-25 minuten gaar.
4
Rooster 30 g pijnboompitten in een droge koekenpan goudbruin. Laat afkoelen op een bord.
5
Verwarm 2 pakjes linzen in hun eigen vocht op laag vuur in een steelpan. Zorg dat het niet gaat koken.
6
Maak de linzendressing in een ruime serveerschaal. Hak 1 bosje peterselie fijn. Meng met ½ el citroensap, 1½ el olijfolie extra vierge, 2 el balsamicoazijn, zout en peper. Giet 2 pakjes linzen af en meng door de dressing. Dek af zodat het een beetje warm blijft.
7
Maak de pesto. Hou wat waterkers apart ter garnering en hak de rest grof (incl. steeltjes). Pureer in het bakje van de staafmixer met 3 el milde olijfolie.
8
Pers 1 teentje knoflook erbij en pureer 15 g pijnboompitten er kort doorheen. De pesto mag een bite houden. Breng op smaak met een kneepje citroensap, peper en zout. Schep de pesto over in een kommetje.
9
Schep de geroosterde groenten door de linzen. Garneer met de achtergehouden waterkers en 15 g pijnboompitten. Serveer met de pesto en ½ bakje bonen-hummus.