Recept vegan
Soep van palmkool, kikkererwten en spelt en brood van de Veldkeuken
40 min. bereiding
Recept vegan
Soep van palmkool, kikkererwten en spelt en brood van de Veldkeuken
40 min. bereiding

Ingrediënten

Bereiding

Ingrediënten

Toon ingrediënt-hoeveelheden voor:
2 porties
100 g spelt
1 stuks ui
1 stuks meiraap
125 g peen geel
½ blikje tomatenstukjes
1 stuks landbrood
100 g palmkool
1 potje/blikje kikkererwten
½ stuks rode peper
2 lente-uien

Zelf toe te voegen

500 ml water
1 groentebouillonblokje voor 500 ml
Olie om te bakken
1 teentje knoflook
½ tl kaneel
1 tl tijm
¼ tl piment (optioneel)
1 blad laurier
Citroensap (mag uit een flesje)

Bereiding

1

Spoel 100 g spelt af en zet op met 500 ml water en 1 groentebouillonblokje. Breng aan de kook, dek af en laat zachtjes voorkoken. Je doet de spelt later bij de soep en in totaal moet ze 35 minuten koken.

2

Verhit olie in een soeppan met dikke bodem. Hak 1 stuks ui en 1 teentje knoflook fijn en fruit zachtjes in de olie. Schil 1 stuks meiraap en snij in stukjes van ca. 1,5 cm. Schil 125 g peen, halveer in de lengte en snij halve maantjes van ca. 0,5 cm. Bak even mee met het ui-knoflook mengsel.

3

Schep ½ tl kaneel en 1 tl tijm erdoor als de ui glazig is gevolgd door ½ blikje tomatenstukjes. Heb je piment in huis? Is een grappige toevoeging. Voeg dan ¼ tl piment toe. Voeg de spelt incl. bouillon samen met 1 blad laurier toe. Dek af en laat het geheel doorkoken tot de spelt gaar is.

4

Verwarm de oven voor op 180 graden en bak 1 stuks landbrood in ca. 10 minuten af.

5

Breng een pannetje met een laagje gezouten water aan de kook. Snij met een scherp mes de taaie delen van de nerven uit de bladeren van 100 g palmkool en snij in repen. Heb je het kroontje van de plant gekregen (dus een bosje wat kleinere bladeren), laat de nerf dan zitten, die is nog mals genoeg. Blancheer ca. 6 minuten. Giet en spoel koud af.

6

Snij 2 lente-uien in ringetjes.

7

Voeg de laatste 5 minuten 1 potje/blikje kikkererwten bij de soep. Snij ½ stuks rode peper in stukjes en voeg toe (laat de zaadjes zitten voor extra pit). Voeg vlak voor het serveren de palmkool bij de soep en breng op smaak met wat citroensap en peper en zout.

8

Garneer de soep met de lente-ui. Zet een bakje olijfolie met zout op tafel om het brood in te dopen.

Ook in onze boxen

Toon alle