Schil 500 g aardappelen en snij in grove stukken. Verwijder het loof en de onderkant van ½ venkel en snij in ringen. Zet samen op in een laagje water met zout en kook gaar in ca. 15 minuten. Giet af en bewaar wat kookvocht.
2
Snipper ½ stuk ui. Verwarm olie in een koekenpan en fruit op laag vuur glazig.
3
Verwarm de oven voor op 220 graden.
4
Hak 1 teentje knoflook fijn en voeg bij de ui. Voeg 200 g gehakt bij de ui als deze glazig is en bak op (middel)hoog vuur rul in ca. 4 minuten. Kerf intussen 1 prei in de lengte in en spoel eventueel zand ertussenuit. Snij in ringen en voeg bij het gehakt.
Goed om te weten:
Het gehakt voor 2p is gekruid met 1 tl tijm en 1 tl venkelzaad. Het gehakt is al gezouten!
5
Maak een ruimte in het midden van de pan en bak daar 1 blikje/potje tomatenpuree een minuutje aan om te ontzuren. Meng de tomatenpuree goed door het gehakt en bak 200 g spinazie (evt. in delen) mee tot geslonken. Breng op smaak met peper. Vet een ovenschaal in en schep het spinazie-gehaktmengsel erin.
6
Stamp de aardappel en maak smeuïg met een klontje boter en evt. wat achtergehouden kookvocht. Breng op smaak met peper. Verdeel de puree over het gehaktmengsel.
7
Strooi ¾ zakje geraspte kaas over de puree en zet de ovenschaal ca. 10 minuten in de oven tot goudbruin en krokant. Zet de oven de laatste 5 minuten op de grillstand voor een mooi goudbruin korstje (tip).
Tip:
Elke oven is anders! Op de grillstand kan het hard gaan, houd dus goed in de gaten!
8
Maak een simpele salade van ½ zakje babyleaf slamix met ½ el azijn, 1½ el olijfolie extra vierge, zout en peper.