Vul een ruime pan met heet water en zout voor de noedels. Breng aan de kook.
2
Verwarm een scheutje olie in een ruime afdekbare wok of hapjespan op middelhoog vuur. Snij 1 stengel bleekselderij in plakjes, bak. Schil 100 g wortel en snij in halve maantjes, bak mee. Snij 150 g witte kool in dunne reepjes, bak mee. Kerf 1 prei in de lengte in, spoel zand ertussenuit en snij in fijne ringen, bak mee. Roerbak alles samen ca. 2 minuten op hoog vuur, draai het vuur zachter en dek af. Bak ca. 10 minuten tot beetgaar.
3
Kook 150 g noedels in 6 minuten gaar. Giet en spoel koud af.
4
Rasp intussen ½ el gember en snij ½ rode peper in halve ringetjes (verwijder de zaadlijsten als je niet van pittig houdt). Pers 1 teentje knoflook. Maak als de groenten beetgaar zijn maak een ruimte vrij in het midden, fruit hier de gember, peper en knoflook. Voeg 1 bakje mie specerijen toe en bak zachtjes(!) even mee tot de geuren vrijkomen. Voeg extra olie toe als het te droog wordt. Schep de kruiden door de groenten.
Goed om te weten:
In het bakje mie specerijen voor 2p zit 0,5 tl korianderpoeder, 0,5 tl komijnpoeder, 0,5 tl gemberpoeder, 0,5 tl laos, 0,5 tl kurkumapoeder en 1,5 tl knoflookpoeder. In het bakje voor 4p zit de dubbele hoeveelheid.
5
Verhit in een andere koekenpan een scheutje olie. Bak 1 pakje tempeh ca. 5 minuten.
6
Kluts 1 stuk ei in een kommetje. Schep stevig door de groenten tot het gestold is en draai het vuur uit. Meng direct de noedels door de groenten. Breng op smaak met 1 el sojasaus, peper en zout en hou warm.
7
Hak ½ bosje bladselderij (zonder steeltjes) fijn. Roer 2/3e door de noedels. Bewaar een deel ter garnering.
8
Snij 1 stengel lente-uien in ringetjes.
9
Serveer de mie goreng met de tempeh en garneer met de overige bladselderij en lente-ui (tip).
Tip:
Liever wat extra pit? Zet sambal op tafel voor de liefhebber.