Snij 1 stuk sjalot in partjes. Snij 1½ stronkjes roodlof in 4 à 8 partjes, laat het hart zitten. Snij ¾ stuk gele paprika in halve maantjes. Snij 150 g feta zo dat je één stuk per persoon hebt.
3
Leg de feta in het midden van een ruime ovenschaal (alle groenten gaan er straks bij!). Giet 4 el (milde) olijfolie eromheen, samen met het sap van ½ stuk citroen. Leg de uitgeknepen citroen helft(en) erbij in de schaal. Verdeel 1 el kappertjes, 2 teentjes knoflook (gekneusd in de schil) en roodlof rondom de feta. Leg de stukjes sjalot, 200 g cherrytomaatjes en de paprika ertussen.
4
Bestrooi met 1 tl oregano gedroogd, 1 tl tijm gedroogd en peper uit de molen en besprenkel met nog wat olijfolie.
5
Bak ca. 20 minuten in de oven, tot de olie bubbelt en alles er lekker uitziet.
6
Rooster 150 g gierst in een droge steelpan op matig vuur ca. 2 minuten. Blijf erbij, pas op dat het niet verbrandt. Voeg 300 ml water en een flinke snuf zout toe en roer goed door. Kook zachtjes afgedekt in ca. 15 minuten gaar.
7
Roer de gierst los met een vork. Hak 1 bosje dille fijn (incl. dunne steeltjes) en meng door de gierst, samen met zwarte peper en een scheut olijfolie extra vierge.