Recept vega
🇮🇹 Pompoen-salierisotto met kastanjechampignons, pompoenpitjes en Hollandse ‘Parmezaan’
30 min. bereiding
Recept vega
🇮🇹 Pompoen-salierisotto met kastanjechampignons, pompoenpitjes en Hollandse ‘Parmezaan’
30 min. bereiding

Ingrediënten

Bereiding

Ingrediënten

Toon ingrediënt-hoeveelheden voor:
2 porties
1 stuk flespompoen
1 stuk gele ui
½ bosje salie
200 g Blue Japonrijst
150 g kastanjechampignons gesneden
30 zakjes pompoenpitten
40 g Stokâlde Frieske
30 g rucola

Zelf toe te voegen

Olie en boter om te bakken
1 groentebouillonblokje (voor 500 ml)
750 ml kokend water
½ el witte wijnazijn
1 teentje knoflook

Bereiding

1

Verwarm de oven voor op 220 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.

2

Schil 1 stuk pompoen. Halveer en verwijder de zaden met een lepel. Snij het vruchtvlees in blokjes van ca. 2 cm. Meng in een mengkom met olie, peper en zout. Verspreid gelijkmatig over de bakplaat en rooster ca. 20 minuten in de oven.

3

Maak de bouillon van 1 bouillonblokje en 750 ml kokend water. Houd warm op laag vuur.

4

Verhit boter en/of olie in een afdekbare wok of hapjespan. Snipper 1 stuk ui en fruit op laag vuur glazig. Snij de blaadjes van ½ bosje salie in fijne reepjes (tip 1a) en voeg toe als de ui glazig is. Hak de knoflook fijn en bak 1 minuutje mee. Tip 1a: Mocht je zin en tijd hebben, houd dan een deel van de salieblaadjes achter en bak ze later in 2 minuten mee.

5

Zet het vuur wat hoger, voeg 200 g rijst toe en schep om tot de korrels glazig worden. Blus af met witte wijnazijn (0,5 el voor 2p) (tip 2) en roer door. Voeg een scheut bouillon toe en laat de bouillon op matig vuur afgedekt in de rijst trekken. Roer af en toe. Voeg telkens als de bouillon grotendeels is opgenomen nieuwe bouillon toe. De rijst moet ca. 20 minuten zachtjes koken om gaar te worden. De bouillon hoeft niet op. Tip 2: Bodempje witte wijn over? Vervang voor de witte wijnazijn.

6

Rooster 30 zakjes pompoenpitten 2 tot 3 minuten in een droge koekenpan. Schep op een bord en laat afkoelen.

7

Verwarm olie in een koekenpan (tip 1b). Roerbak 150 g champignons 5 minuten op hoog vuur bruin. Pers er de laatste minuut een knoflookteentje bovenuit en bestrooi naar wens met zout en peper. Schep uit de pan en hou apart. Tip 1b: Bak nu eventueel de achtergehouden salieblaadjes - voordat je de champignons in de pan doet - in ca. 2 minuten knapperig. Laat uitlekken op een stukje keukenpapier.

8

Meng de pompoenblokjes door de risotto en plet met de achterkant van een spatel ongeveer de helft van de pompoen tot een puree. Roer goed door en voeg eventueel nog wat extra bouillon toe zodat het een smeuïg geheel wordt. Haal de pan van het vuur en roer vluchtig 30 g rucola door de risotto.

9

Rasp 40 g kaas in een kommetje en roer 2/3e door de risotto. Breng het geheel op smaak met peper en zout.

10

Serveer de risotto met de champignons, pompoenpitjes en overgebleven kaas.

Ook in onze boxen

Toon alle