Spoel 100 linzen af en zet op in ruim water. Kneus 1 takje rozemarijn en voeg toe met een snuf zout en zwarte peper. Kook zachtjes in 25-35 minuten gaar. De kooktijd kan per oogstmoment en dus per zakje verschillen. Ze mogen nog wel een beetje een bite houden. Roer af en toe.
2
Breng 80 g rijst in een pannetje met iets meer dan de dubbele hoeveelheid water en wat zout aan de kook en laat in ca. 20 minuten afgedekt (zachtjes!) gaar en droog koken.
3
Verwarm een flinke klont vegan boter en/of olie in een afdekbare wok of stoofpan. Snipper ½ stuk gele ui en fruit op middelhoog vuur tot deze licht begint te kleuren. Snij 175 g champignons in plakjes en voeg toe. Laat zonder te roeren enkele minuten bruinen.
4
Schil intussen 200 g zoete aardappelen en snij in kleine blokjes van max. 1 cm. Schil 100 g wortel en snij in dunne halve maantjes. Bak beide mee met de (nu) gebruinde champignons en schep om. Hak 2 teentjes knoflook fijn. Voeg toe met 10 g sesamzaad, ¼ tl chilivlokken, 1 el sojasaus en 1 el (balsamico)azijn.
5
Verkruimel ½ groentebouillonblokje eroverheen en voeg 50 ml water en ¾ pakje sojacuisine toe. Doe de deksel op de pan en laat ca. 10 minuten op laag vuur koken tot de wortel en de zoete aardappel gaar zijn.
6
Haal het rozemarijntakje uit de pan. Giet de linzen af als ze gaar zijn en voeg bij de stoof. Roer op het einde 1 el miso erdoorheen tot deze volledig is opgelost.
7
Hak 1 bosje peterselie (incl. dunne steeltjes) fijn en roer ook door de stoof.