Maak de atjar ketimoen (komkommer). Doe de 1 el suiker, 3 el witte wijnazijn en zout in een kom. Was de ½ stuk komkommer, halveer in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snij in dunne halve maantjes. Verwijder de zaadlijsten van de ½ stuk groene peper (of laat zitten als je van erg pittig houdt) en snij in halve ringetjes. Meng samen door de azijn. Zet weg tot gebruik (en schep tussentijds een keer om).
2
Breng een laagje water met zout aan de kook. Schil de 200 g aardappelen en snij in blokjes van ca. 1 cm. Verwijder de steeltjes van de 250 g sperziebonen (het puntje kan je laten zitten) en halveer/snij in stukjes van 3cm. Kook samen in ca. 6 minuten beetgaar. Giet en spoel koud af.
3
Verwarm olie in een afdekbare wok of hapjespan. Snipper de 1 stuks gele ui en fruit zachtjes, voeg zout toe. Hak de 1 teentje knoflook fijn, voeg toe. Bak de 1 bakje specerijen met kokosrasp en ½ el sambal even mee. Doe de ketjap en water erbij en laat zachtjes sudderen. Meng de boontjes en aardappels als ze gaar zijn door de boemboe en hou warm.
4
Bak 200 g rundergehakt in een koekenpan in wat olie in een paar minuten rul. Voeg de ½ el ketjap toe.
5
Bak de 2 stuks rotivellenn in een andere koekenpan één voor één met een beetje olie warm. (Of maak ze warm met behulp van de magnetron).
6
Serveer het gehakt met de rotivellen, sajoergroenten en atjar ketimoen.
7
Goed om te weten:
In het specerijenbakje (bij 2p) zit: 0,5 tl laos, 0,5 tl gemberpoeder, 0,5 tl korianderpoeder en 7,5 gram kokosrasp. In het 4p bakje zit het dubbele.
8
Het gehakt is gekruid met: knoflookpoeder, gemberpoeder, komijnpoeder, kardemompoeder, korianderpoeder, zout en peper.