Halveer 1 stuk spaghettipompoen in de lengte, verwijder de zaden en smeer de binnenkant in met olie. Leg met de snijkant naar beneden op een bakplaat met bakpapier. Prik met een vork een paar keer in de schil. Schuif in de oven voor ca. 25 min.
3
Zet 100 g rijst op met iets meer dan een dubbele hoeveelheid water met zout. Kneus 2 g kardemompeultjes (uit het specerijenbakje) en voeg ze (zonder de peul) bij de rijst. Kook afgedekt zachtjes gaar en droog in ca. 20 minuten.
Goed om te weten: In het specerijenbakje zit voor 2p zit: 1 tl gemalen kardemom, 1 tl kurkumapoeder en 2 kardemompeulen.
4
Snipper 1 stuk ui . Verwarm olie in een afdekbare koeken- of stoofpan en fruit zachtjes. Schil en rasp ½ stuks appel (met grove rasp). Bak eerst 180 g plantaardige gehakt mee met de ui. Bak vervolgens de geraspte appel even mee.
5
Maak de saus. Hak 1 bosje koriander fijn (bewaar wat ter garnering). Staafmix de koriander, 1 blikje tomatenblokjes, 50 ml water, 1 bakje specerijen, 2 knoflook (geperst) en een flinke snuf zout. Doe de saus bij het gehakt en breng aan de kook.
6
Snij ½ stuk sinaasappel in dunne plakjes. Leg in de saus en laat zachtjes ca. 10 min. afgedekt sudderen.
7
Snij 1 stuk lente-ui in stukken van 1 cm. Bak in een koekenpannetje tot ze begint te kleuren. Meng door de rijst, samen met een scheut olijfolie extra vierge. Proef af op peper en zout.
8
Haal de pompoen uit de oven en check met behulp van een vork of het vruchtvlees makkelijk loslaat. Proef even, het moet nog een beetje bite hebben.
9
Proef de saus af op peper en zout. Geef iedereen een halve pompoen op het bord. Laat ze met een vork de slierten voorzichtig lostrekken en schep daarover heen de saus. Garneer met de rest van de koriander en serveer met de rijst.