1
Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een ruime pan gezouten water op voor de pasta.
2
Schil 200 g koolraap, snij in plakken van 1 cm en dan in kleine blokjes van 1 cm. Meng met olie, peper en zout. Verdeel over een met bakpapier beklede bakplaat en bak 15-20 minuten in de oven tot ze zacht zijn.
3
Verwarm een heel klein beetje olie in een afdekbare wok of hapjespan. Bak 150 g spekjes zachtjes uit.
4
Kook 150 g pasta in 9-11 minuten al dente. Giet af.
5
Snipper ½ stuk sjalot. Voeg bij het spek. Hak 1 teentje knoflook fijn en snij 1½ stengels bleekselderij in dunne halve maantjes, voeg toe. Kerf 1 stuk prei in de lengte in en spoel het zand ertussenuit. Snij in ringen. Bak een paar minuten mee, samen met 1 tl gedroogde tijm.
6
Voeg 250 ml passata bij het spekmengsel. Dek af en laat 5-8 minuten pruttelen tot de prei gaar is.
7
Haal de koolraap uit de oven en draai de oven naar de grillstand. Rasp 75 g kaas en vet een ovenschaal in.
8
Roer de pasta en koolraap door de groenten. Breng op smaak met peper en zout. Meng 1/3de van de kaas erdoor en doe het mengsel in de ovenschaal. Bestrooi de met de rest van de kaas en een scheut olie. Schuif ca. 5 minuten onder de grill zodat de kaas een beetje smelt.