Schil 150 g aardappelen, snij in blokjes van ca. 1,5 cm. Zet onderwater en breng aan de kook. Voeg zout toe. Snij 250 g groene kool in dunne sliertjes. Leg op de aardappelen als het water kookt, dek af en kook samen in 6-8 minuten beetgaar.
2
Breng 150 g rijst in een dubbele hoeveelheid water aan de kook. Kook zachtjes gaar en droog in ca. 10 minuten. Draai het vuur uit en laat staan.
3
Snipper intussen 1 stuks ui. Verwarm olie in een wok of hapjespan en fruit de ui. Schil 100 g wortel en snij in dunne halve of kwart maantjes. Bak een paar minuten mee, de wortel mag een goede bite houden.
4
Hak 1 teentje knoflook fijn en voeg toe als de ui glazig is. Schep een paar keer om en maak een ruimte in het midden vrij. Bak 100 g tomatenpuree een paar minuutjes aan om te ontzuren.
5
Let op! Eten er kinderen mee of hou je niet zo van pittig, begin dan met ½ bakje sambal en schep dit, samen met de gebakken tomatenpuree en de ¼ blikje tomatenstukjes door de ui. Voeg ¼ bouillonblokje, 1 suiker en 100 ml water toe en meng goed. Hak ½ bosje koriander fijn, doe ca. de helft in een schaaltje voor garnering en voeg de rest bij de saus.
6
Voeg 1½ blikjes makreel inclusief olie samen met de aardappeltjes en kool bij de saus. Schep goed om en laat zachtjes nog even pruttelen.
7
Serveer de rijst met de groenten en makreel. Garneer met de achtergehouden koriander en/of wat extra gele sambal voor de liefhebber