1
Zet twee pannen water met zout op: een grote voor de pasta en een kleinere voor de koolraap.
2
Schil 200 g koolraap en snij de onderkant eraf. Snij met een groot scherp mes in plakken van (max) 1 cm dik en snij vervolgens in kleine (!) blokjes.
3
Kook de koolraap ca. 5 minuten vanaf dat het water kookt beetgaar. Giet af.
4
Verwarm een beetje olie in een afdekbare wok of hapjespan. Bak 150 g spekjes zachtjes uit.
5
Kook 150 g pasta in 9-11 minuten al dente. Giet af.
6
Snipper 1 stuk sjalot. Voeg bij het spek. Hak 1 teentje knoflook fijn en voeg toe. Kerf 1 stuk prei in de lengte in en spoel het zand ertussenuit. Snij in ringen. Bak een paar minuten mee, samen met 1 tl gedroogde tijm en de koolraapblokjes.
7
Voeg 250 ml passata en koolraap bij de groenten. Dek af en laat 5-8 minuten zachtjes smoren.
8
Meng de pasta door de groenten, breng op smaak met peper en zout. Bestrooi met de geraspte kaas (zie tip) en serveer.
Tip: Voor een extra twist: doe de pasta in een ovenschaal, bestrooi met de kaas en zet ca. 5 minuten onder de grill in de oven.