Schil 400 g bieten en snij in kleine blokjes van max(!) 1 cm.
3
Verwarm olie in een afdekbare koekenpan en bak de blokjes even aan. Voeg een klein scheutje water toe, dek (sluitend) af en laat op zacht vuur in ca. 20 minuten gaar smoren. Schep af en toe om, zorg dat het niet aanbakt.
4
Verwijder de onderkant en het loof van 1 stuk venkel en snij in dunne plakken. Boen 400 g aardappels schoon en snij in wedges. Meng samen in een mengkom met olie, peper en zout. Leg op een met bakpapier beklede bakplaat en rooster ca. 20 minuten in de oven.
5
Maak de dressing voor de bieten. Pers ½ teentje knoflook in een kommetje en druk er 0,25 tl zout (bij 2p) met een lepel doorheen. Meng 1 el rode wijnazijn en 1 el olijfolie extra vierge erdoor.
6
Maak een sausje. Hak 1 bosje dille fijn. Meng de helft (!) van de dille en 2 el (bij 2p) van 75 ml yoghurt met 2 el mayonaise.
7
Leg als de venkel en aardappelen bijna gaar zijn, 2 stuks broodjes ca. 5 minuten in de oven. Zet een wekker zodat ze niet aanbranden!
8
Check of de bietjes beetgaar zijn. Laat eventueel vocht nog verdampen. Doe ze in een schaal en laat een beetje afkoelen.
9
Verwarm olie in een koekenpan en bak 2 stuks burgers om en om in ca. 5 minuten warm.
10
Meng de dressing, de rest van de dille en (vegan) yoghurt door de bietjes. Breng op smaak met peper.
11
Snij ¾ stuk tomaat in plakjes. Beleg de broodjes met de kruidensaus, tomaat, een plukje waterkers en de burgers. Serveer met de bietenborani, geroosterde venkel en aardappeltjes.