Verwarm olie in een hapjespan en bak 200 g gehakt rul. Voeg ½ tl zout toe. Snipper intussen ½ stuks ui, snij 2 stengels bleekselderij in plakjes en 100 g peen in dunne halve maantjes. Voeg bij het gehakt als het rul is. Snij ½ stuks paprika in blokjes en voeg toe. Pers 1 teentje knoflook erbij.
2
Zet een ruime pan water op voor de pasta.
3
Kerf 1 stuk prei in de lengte in en spoel eventueel zand ertussenuit. Snij in de lengte doormidden en dan in fijne halve ringetjes. Bak een paar minuten mee. Voeg 1 tl gedroogde Italiaanse kruiden toe (heb je dat niet? denk aan een mix van oregano, tijm, basilicum of Provençaalse kruiden). Voeg 250 ml passata toe. Dek af en laat een paar minuten pruttelen. Heb je genoeg tijd? Hoe langer, hoe lekkerder, maar probeer in elk geval 10 minuten.
4
Kook 250 g verse pasta gaar in 2 à 3 minuten.
5
Roer 1 bakje kappertjes door de saus en breng verder op smaak met zout en peper (je hebt alleen het gehakt gezouten, nog niet de groenten).
6
Meng de pasta met de saus (of dien apart op als je niet alle pasta gaat eten). Laat iedereen aan tafel kaas erover raspen.