Recept vlees
Indonesische rundergehaktballetjes met snijbonen, broccoli, aromatische rijst en zoetzure komkommer
40 min. bereiding
Recept vlees
Indonesische rundergehaktballetjes met snijbonen, broccoli, aromatische rijst en zoetzure komkommer
40 min. bereiding

Ingrediënten

Bereiding

Ingrediënten

Toon ingrediënt-hoeveelheden voor:
2 porties
½ komkommer
1 stuks rode ui
3 bakjes kardemompeulen
150 g rijst
1 stuk ei
200 g Indonesisch rundergehakt
200 g snijbonen
½ broccoli
½ stuks rode peper
½ stuks limoen
40 g pinda's (gebrand)

Zelf toe te voegen

1 el suiker
3 el witte wijnazijn
Olie om te bakken
300 ml water
Paneermeel (optioneel)
1 teentje knoflook
1½ el ketjap
1 el sojasaus

Bereiding

1

Maak de zoetzure komkommer. Roer 1 el suiker door 3 el witte wijnazijn tot het is opgelost. Voeg zout toe. Snij ½ komkommer in dunne halve maantjes. Meng goed door de azijn en laat intrekken (hoe langer, hoe lekkerder).

2

Snipper 1 stuks ui fijn. Haal 3 bakjes kardemompeulen uit het bakje (de chilivlokjes gebruik je in een ander gerecht).

3

Verwarm olie in een pannetje. Hou 1 el ui p.p. apart voor het gehakt. Fruit de rest van de ui zachtjes. Plet de kardemompeul(tjes) en voeg de zaadjes samen met 150 g rijst toe. Schep een paar keer om en voeg 300 ml water toe. Kook de rijst afgedekt, zachtjes gaar en droog in ca. 20 minuten.

4

Kneed de achtergehouden ui en 1 stuk ei door het gehakt. Draai balletjes ter grote van een pingpongbal (ca. 4 p.p.). Zet even in de koelkast om op te stijven (voeg eventueel wat paneermeel toe om het gehakt wat steviger te maken).

5

Zet een pannetje met een klein laagje water op voor de groenten.

6

Verwijder de steeltjes van 200 g snijbonen. Snij in stukjes van ca. 1,5 cm. Voeg bij het kokende water en zet een wekker op 2 minuten. Snij ½ broccoli in roosjes en de steel in stukjes. Voeg na de 2 minuten bij de snijbonen en kook nog ca. 4 minuten tot beide groenten beetgaar zijn. Giet en spoel kort koud af. Laat goed uitlekken.

7

Verwarm olie in een koekenpan en bak de gehaktballetjes op hoog vuur rondom aan. Zet het vuur zacht en bak gaar in ca. 8 minuten.

8

Maak de dressing. Snij ½ stuks rode peper in dunne ringetjes en 1 teentje knoflook in dunne plakjes. Verwarm olie in een klein steelpannetje en fruit de rode peper en knoflook zachtjes een minuutje (laat de knoflook niet verbranden). Voeg 1½ el ketjap en 1 el sojasaus toe en pers ½ stuks limoen (ca. 1 el bij 2p) erbij. Warm even mee.

9

Meng de warme dressing goed door de groenten. Serveer met de gehaktballetjes, aromatische rijst en zoetzure komkommer (zie tip). Bestrooi met 40 g pinda's. Tip: Sprenkel het sapje van de komkommer over de rijst voor een extra frisse smaak.

Ook in onze boxen

Toon alle