1
Maak de zoetzure komkommer. Roer 1 el suiker door 3 el witte wijnazijn tot het is opgelost. Voeg zout toe. Snij ½ stuk komkommer in dunne halve maantjes. Meng goed door de azijn en laat intrekken (hoe langer, hoe lekkerder).
2
Haal 3 bakjes kardemompeulen uit het bakje (de chilivlokjes gebruik je in een ander gerecht). Druk de zaadjes eruit. Zet de kardemomzaadjes en 150 g rijst op met een dubbele hoeveelheid water. Kook in ca. 20 minuten gaar en droog.
3
Zet een pannetje met een klein laagje water op voor de snijbonen.
4
Verwijder de steeltjes van 400 g snijbonen. Snij in stukjes van ca. 1,5 cm. Voeg bij het kokende water en kook in ca. 7 minuten gaar. Giet en spoel kort koud af. Laat goed uitlekken.
5
Snipper 1 stuks rode ui en snij ½ stuks rode peper in ringetjes. Verwarm olie in een koekenpan en fruit zachtjes. Voeg 200 g gehakt toe als de ui glazig is en bak rul. Kluts 1 stuk ei, schep door het gehakt tot het gestold is. Voeg gelijk 1 el ketjap en 1 el sojasaus toe. Schep ook de uitgelekte snijbonen erdoor. Breng goed op smaak met peper (en eventueel zout).
6
Serveer het gehakt-snijbonenmengsel met de rijst, zoetzure komkommer (zie tip), bestrooi met 40 g pinda's en laat iedereen er een partje limoen over uitknijpen.
Tip: Sprenkel het sapje van de komkommer over de rijst voor een extra frisse smaak.