Maak de zoetzure komkommer. Roer 1 el suiker door 3 el witte wijnazijn tot het is opgelost. Voeg zout toe. Snij ½ komkommer in dunne halve maantjes. Meng goed door de azijn en laat intrekken (hoe langer, hoe lekkerder).
2
Snipper 1 stuks rode ui fijn. Haal 3 bakjes kardemompeulen uit het bakje (de chilivlokjes gebruik je in een ander gerecht).
3
Verwarm olie in een soeppan met dikke bodem. Hou 1 el ui p.p. apart voor het PLNT gehackt. Fruit de rest zachtjes, voeg zout toe. Plet de kardemompeul(tjes) en voeg de zaadjes samen met 150 g rijst toe. Schep een paar keer om en voeg 300 ml water toe. Kook de rijst afgedekt, zachtjes gaar en droog in ca. 20 minuten.
4
Kneed de achtergehouden ui en 1 bakje specerijen door 1 bakje PLNT gehackt. Pers 1 teentje knoflook erboven. Draai balletjes ter grote van een pingpongbal (ca. 4 p.p.). Zet even in de koelkast om op te stijven (voeg eventueel wat paneermeel toe om het gehakt wat steviger te maken).
Goed om te weten: In het specerijenbakje voor 2p zit 1tl gemberpoeder, 1tl komijnpoeder, 0,5tl kardemompoeder en 0,5tl korianderpoeder. In het bakje voor 4p zit het dubbele.
5
Zet een pannetje met een klein laagje water op voor de groenten.
6
Verwijder de steeltjes van 200 g snijbonen. Snij in stukjes van ca. 1,5 cm. Voeg bij het kokende water en zet een wekker op 2 minuten. Snij ½ broccoli in roosjes en de steel in stukjes. Voeg na de 2 minuten bij de snijbonen en kook nog ca. 4 minuten tot beide groenten beetgaar zijn. Giet en spoel kort koud af. Laat goed uitlekken.
7
Verwarm olie in een koekenpan en bak de PLNT balletjes op hoog vuur rondom aan. Zet het vuur zacht en bak gaar in ca. 8 minuten.
8
Maak de dressing. Snij ½ stuks rode peper in dunne ringetjes en 1 teentje knoflook in dunne plakjes. Verwarm olie in een klein steelpannetje en fruit de rode peper en knoflook zachtjes een minuutje (laat de knoflook niet verbranden). Voeg 1½ el ketjap en 1 el sojasaus toe en pers de limoen (ca. 1 el bij 2p) erbij. Warm even mee.
9
Meng de warme dressing goed door de groenten. Serveer met de PLNT gehacktballetjes, aromatische rijst en zoetzure komkommer (zie tip). Bestrooi met de pinda’s.
Tip: Sprenkel het sapje van de komkommer over de rijst voor een extra frisse smaak.