Recept vega
Indonesische PLNT balletjes met snijbonen, broccoli, aromatische rijst en zoetzure komkommer
40 min. bereiding
Recept vega
Indonesische PLNT balletjes met snijbonen, broccoli, aromatische rijst en zoetzure komkommer
40 min. bereiding

Ingrediënten

Bereiding

Ingrediënten

Toon ingrediënt-hoeveelheden voor:
2 porties
½ komkommer
1 stuks rode ui
3 bakjes kardemompeulen
150 g rijst
1 bakje Indonesische specerijen
1 stuk ei
1 bakje PLNT gehackt
200 g snijbonen
½ broccoli
½ stuks rode peper
½ stuks limoen
40 g pinda's (gebrand)

Zelf toe te voegen

1 el suiker
3 el witte wijnazijn
Olie om te bakken
300 ml water
1 teentje knoflook (voor het gehackt)
Paneermeel (optioneel)
1 teentje knoflook (voor de dressing)
1½ el ketjap
1 el sojasaus

Bereiding

1

Maak de zoetzure komkommer. Roer 1 el suiker door 3 el witte wijnazijn tot het is opgelost. Voeg zout toe. Snij ½ komkommer in dunne halve maantjes. Meng goed door de azijn en laat intrekken (hoe langer, hoe lekkerder).

2

Snipper 1 stuks rode ui fijn. Haal 3 bakjes kardemompeulen uit het bakje (de chilivlokjes gebruik je in een ander gerecht).

3

Verwarm olie in een soeppan met dikke bodem. Hou 1 el ui p.p. apart voor het PLNT gehackt. Fruit de rest zachtjes, voeg zout toe. Plet de kardemompeul(tjes) en voeg de zaadjes samen met 150 g rijst toe. Schep een paar keer om en voeg 300 ml water toe. Kook de rijst afgedekt, zachtjes gaar en droog in ca. 20 minuten.

4

Kneed de achtergehouden ui, 1 bakje specerijen en 1 stuk ei door 1 bakje PLNT gehackt. Pers 1 teentje knoflook erboven. Draai balletjes ter grote van een pingpongbal (ca. 4 p.p.). Zet even in de koelkast om op te stijven (voeg eventueel wat paneermeel toe om het gehakt wat steviger te maken). Goed om te weten: In het specerijenbakje voor 2p zit 1tl gemberpoeder, 1tl komijnpoeder, 0,5tl kardemompoeder en 0,5tl korianderpoeder. In het bakje voor 4p zit het dubbele.

5

Zet een pannetje met een klein laagje water op voor de groenten.

6

Verwijder de steeltjes van 200 g snijbonen. Snij in stukjes van ca. 1,5 cm. Voeg bij het kokende water en zet een wekker op 2 minuten. Snij ½ broccoli in roosjes en de steel in stukjes. Voeg na de 2 minuten bij de snijbonen en kook nog ca. 4 minuten tot beide groenten beetgaar zijn. Giet en spoel kort koud af. Laat goed uitlekken.

7

Verwarm olie in een koekenpan en bak de PLNT balletjes op hoog vuur rondom aan. Zet het vuur zacht en bak gaar in ca. 8 minuten.

8

Maak de dressing. Snij ½ stuks rode peper in dunne ringetjes en 1 teentje knoflook in dunne plakjes. Verwarm olie in een klein steelpannetje en fruit de rode peper en knoflook zachtjes een minuutje (laat de knoflook niet verbranden). Voeg 1½ el ketjap en 1 el sojasaus toe en pers de limoen (ca. 1 el bij 2p) erbij. Warm even mee.

9

Meng de warme dressing goed door de groenten. Serveer met de PLNT gehacktballetjes, aromatische rijst en zoetzure komkommer (zie tip). Bestrooi met de pinda’s. Tip: Sprenkel het sapje van de komkommer over de rijst voor een extra frisse smaak.

Ook in onze boxen

Toon alle