Bereid de bouillon voor van 500 ml kokend water en 1 groentebouillonblokje.
2
Verwarm olie in een afdekbare wok of hapjespan. Snipper ½ stuks rode ui en fruit zachtjes. Verwijder de zaadlijsten van ½ stuks rode peper (of laat zitten als je van pittig houdt) en snij in halve ringetjes, voeg toe. Hak 2 teentjes knoflook fijn, voeg toe samen met 2 tl Italiaanse kruiden. Heb je dat niet in huis? Gedroogde tijm, gedroogde oregano etc. is ook allemaal erg lekker erbij.
3
Voeg 200 g orzo toe en schep om. Blus af met 1 el witte wijnazijn. Voeg zoveel bouillon toe dat het net onder staat, dek af en zet het vuur zacht. Voeg bouillon toe als het dreigt droog te koken. De orzo heeft ca. 10 minuten nodig om gaar te worden. De bouillon hoeft niet op en het geheel mag een beetje nat en smeuïg blijven.
4
Snij 1 courgette in kwart of halve maantjes. Verwarm olie in een koekenpan en bak ca. 5 minuten op hoog vuur.
5
Halveer ¼ bakje olijven.
6
Bak 150 g cherrytomaatjes in zijn geheel de laatste paar minuten mee met de courgette tot ze wat zachter worden. Voeg op het laatst de olijven erbij, warm kort mee en breng op smaak met peper en zout.
7
Hak 35 g rucola grof (bewaar wat ter garnering).
8
Roer, als de orzo beetgaar is, de rucola erdoorheen. Breng op smaak met peper, zout en wat olijfolie extra vierge. Roer de courgette, tomaatjes en olijven er voorzichtig doorheen. Brokkel 1 g Greek White erover en serveer met nog een plukje rucola.