Schil 500 g aardappelen en 100 g meiraap en snij in stukken van ca. 2 cm. Zet op in voldoende water (het kookvocht is straks nodig voor de stamppot en de stoof), voeg zout toe en kook afgedekt gaar in ca. 15 minuten.
2
Verwarm olie of boter in een afdekbare wok of hapjespan. Snij ½ stuk ui in ringen en fruit zachtjes met een snuf zout. Schil 100 g wortel en snij in dunne halve maantjes. Voeg beide toe als de ui glazig is en bak al omscheppend 5 minuten mee. Snij 1 teentje knoflook fijn en bak even mee.
3
Maak een ruimte in het midden van de pan en bak 70 g tomatenpuree een minuut aan om te ontzuren. Voeg vervolgens een soeplepel kookvocht uit de aardappelpan toe en roer goed door. Roer goed door, voeg 150 g spinazie toe en laat afgedekt in 5 à 10 minuten op laag vuur stoven. Schep tussentijds om en voeg eventueel nog wat extra kookvocht toe.
4
Giet de aardappelen en meiraap af (bewaar wat kookvocht), voeg 1 el mosterd toe en stamp fijn. Maak smeuïg met behulp van een klont boter en wat kookvocht (of een scheutje melk) en breng op smaak met peper en zout.
5
Verwarm een klont boter met wat olie in een koekenpan. Dep 2 stuks heekfilets droog en bestrooi met peper en zout. Wacht tot de boter bruin wordt en bak de heekfilets 4 minuten op de huid. Draai om en bak nog 1 minuut.
6
Breng de groentestoof op smaak met een kneepje citroensap, peper en zout. Serveer met de heek en de aardappel-meiraappuree.