Zet de waterkoker aan met de aangegeven hoeveelheid water. Smelt een goede klont vegan boter in een soeppan. Snipper 1 stuk ui en fruit glazig. Voeg 150 g boekweit toe en roerbak een minuut mee. Voeg het kokende water en ½ groentebouillonblokje toe. Dek af en kook in ca. 15 minuten gaar. Zet hierna het vuur uit en laat nog 5 minuten staan met de deksel erop.
2
Schil intussen 100 g knolselderij en snij in kleine blokjes van 0,5 tot max(!) 1 cm. Verwarm olie in een wok of koekenpan. Bak daarin de knolselderij op middelhoog vuur. Schil en snij intussen 200 g zoete aardappelen in even kleine blokjes en voeg toe. Dek af en laat in ca. 8 minuten beetgaar smoren. Schep af en toe om.
3
Snij 175 g champignons in kwarten of achtsten. Verwijder de deksel van de pan en voeg bij de groenten. Bak op hoog vuur stevig mee tot ze bruinen en beetgaar worden. Hak 1 teentje knoflook fijn. Draai het vuur zacht als de champignons beetgaar zijn en bak de knoflook nog heel ven mee. Breng op smaak met peper, zout en een kneepje citroensap.
4
Roer 2 el edelgistvlokken door de boekweit samen met een klont vegan boter. Breng op smaak met peper en zout en een kneepje citroensap.
5
Bak 40 g walnootstukjes in een droog koekenpannetje knapperig.
6
Schep de boekweit op een bedje van rucola (of hak ½ zakje rucola grof en roer door de boekweit) en verdeel daarover de groenten. Garneer met walnoten en een klein lepeltje kruidenolie naar smaak.