Schoon 200 g spruitjes en snij in kwarten. Meng met olie, peper en zout en leg op een bakpapier beklede bakplaat. Bak ca. 20 minuten in de oven.
3
Snipper 1 ui. Verwarm olie in een soeppan en fruit de ui zachtjes(!). Voeg wat zout toe.
4
Schil 175 g wortelpeterselie en snij in stukken van ca. 2 cm. Snij 200 g knolselderij in plakken van ca. 2 cm, schil (met de dunschiller) en snij in blokjes van ca. 2 cm.
5
Hak 1 teentje knoflook fijn en doe met ½ tl kerriepoeder en ½ tl komijnpoeder bij de ui. Bak een minuut mee. Voeg de gesneden groenten toe, schep een paar keer om en voeg het water toe (kokend als je sneller klaar wil zijn) met 1 groentebouillonblokje. Dek af. Kook in ca. 15 minuten gaar.
6
Bereid quantity croutons voor. Smelt 2 el vegan boter met wat olie zachtjes in een grote koekenpan. Wacht tot het schuimt. Zet het vuur uit. Roer 1½ el mosterd erdoorheen samen met ½ tl gedroogde tijm en het zout. Snij 150 g ciabatta in blokjes. Schep goed door de vegan boter met mosterd. Haal de spruiten uit de oven. Verspreid de ciabatta blokjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ca. 10 minuten in de oven tot knapperig.
7
Maak intussen in een slakom een vinaigrette van (voor 2p) 1 el azijn, 1 tl mosterd, 1 el olie, peper en zout. Snij ½ stronkje witlof en ½ stronkje roodlof grof in ringen. Schil ½ peer en snij in stukjes. Snij ½ lente-ui in ringetjes. Meng lente-ui, spruiten, roodlof en peer door de dressing.
NB. Je hebt meer peer gekregen dan nodig, gewoon voor de lekker.
8
Voeg ½ blik witte bonen met aanhangend vocht bij de soep. Pureer glad. Breng op smaak met een kneepje citroensap, peper en zout.
9
Snij 1 zakje peterselie fijn en garneer de soep ermee. Serveer de croutons erbij.