Bak 40 g amandelen een paar minuten in een grote droge wok of koekenpan (die gebruik je straks weer) tot ze een beetje knapperig zijn.
2
Snij intussen 1 stuk ui in halve ringen. Laat de amandelen afkoelen op een bordje.
3
Verwarm flink wat olie in de pan en bak de ui zachtjes. Voeg wat zout toe. Snij intussen 200 g geschoonde spruitjes in vieren. Bak op stevig vuur mee vanaf dat de ui glazig is. De ui en spruitjes moeten bruine randjes krijgen!
4
Maak de rucolapesto. Hak ½ zakje rucola grof. Doe in het bakje van de staafmixer samen met 1 teentje knoflook (verwijder evt. het groene loofje, dat geeft een te aanwezige knoflooksmaak). Hak de amandelen grof en voeg ca. 1/4e(!) toe. Pureer goed. Roer 3 el milde olijfolie erdoor en breng goed op smaak met zout, peper en een kneepje citroensap.
5
Voeg verse olie bij de ui en spruiten en bak 300 g gnocchi op middelhoog vuur ca. 5 minuten mee tot ze mooi bruin en krokant zijn. Past het niet, bak de gnocchi dan in een andere pan. Breng op smaak met peper.
6
Maak intussen de salade. Haal de blaadjes van 1 stronkje witlof af en leg op een mooie schaal. Giet 1 pot bietenplakjes af en doe in een mengkom. Meng met 1 el olijfolie extra vierge, ¾ el balsamicoazijn, ½ tl mosterd, peper en zout. Verdeel de bieten over de witlof. Snij ½ stengel lente-uien in fijne ringetjes. Garneer de salade met de lente-ui en de rest van de gehakte amandelen.
7
Garneer de gnocchi met de pesto en serveer de salade erbij.