1
Schil 600 g aardappels en 200 g knolselderij, snij in stukken van 2 à 3 cm. Zet op in een laagje water met zout. Kook gaar in ca. 15 minuten.
2
Snij 1 stuk sjalot in dunne ringen. Doe 2 el olie in een koekenpan en fruit zachtjes, voeg wat zout toe. Hak ½ el rozemarijnnaaldjes en 1 teentje knoflook fijn. Bak zachtjes mee zodat de knoflook niet verbrandt, dan wordt het bitter.
3
Snij 200 g andijvie in reepjes. Was met behulp van een slacentrifuge.
4
Haal de sjalot met olie uit de pan en hou apart. Bak 1 pakje vegan spekjes ca. 5 op middelhoog vuur tot ze knapperig zijn. Bak 50 g walnootstukjes een paar minuten mee.
5
Giet de aardappels en knolselderij af (bewaar wat kookvocht). Stamp tot puree met een flinke scheut plantaardige melk, 1 el mosterd, peper en zout. Roer de andijvie erdoorheen terwijl het op een laag pitje staat, zodat het wat slinkt. Voeg eventueel wat kookvocht toe om het smeuïg te maken.
6
Serveer de stamppot met de vegan spekjes, walnoten en sjalot-rozemarijnolie.