Verwarm de oven voor op 200 graden. Zet een grote pan water met zout op voor de pasta.
2
Zet 75 g linzen op in een pannetje met water (zie tip 1) en kook in ca. 25 minuten gaar.
Snij ¾ aubergine in blokjes van ca. 1 cm. Meng met ½ tl paprikapoeder, olie, peper en zout en leg op een met bakpapier beklede bakplaat. Bak ca. 20 minuten in de oven tot de aubergine zacht en goudbruin is.
3
Verwarm olie in een wok of hapjespan. Snipper ½ stuks ui en fruit zachtjes. Snij 100 g tomaatjes in vieren, bak even mee. Maak ruimte in het midden en bak 100 g tomatenpuree een minuutje mee om te ontzuren. Blus (optioneel) af met 50 ml rode wijn. Voeg ook 50 ml water toe en kruimel ¼ groentebouillonblokje (0,5 bij 4p) erbij.
4
Laat de saus afgedekt pruttelen totdat de wekker voor de linzen gaat. Giet de linzen af, voeg toe en laat nog ca. 5 minuten verder pruttelen. Met deksel, of juist zonder als het nog te nat is. Voeg op het laatst 1 el sojasaus toe en breng op smaak met peper.
Tip: Voeg een laurierblaadje toe wanneer de saus pruttelt (als je dat in huis hebt).
5
Kook 150 g pasta in 9-11 minuten al dente. Giet af, maar bewaar wat kookvocht(!). Meng de pasta door de saus. Voeg eventueel nog wat kookvocht toe voor meer saus.
6
Snij 1 stengel lente-ui in stukjes van ca. 2 cm. Bak ca. 5 minuten in een grillpan (koekenpan mag ook) met olie tot er bruine strepen ontstaan. Breng op smaak met peper en zout.
7
Snij ½ stuk venkel in hele dunne reepjes. Maak een simpele vinaigrette (zie tip). Marineer de venkel in de vinaigrette.
Tip: Bijvoorbeeld (voor 4p): 1,5 el olie, 0,5 el witte wijnazijn, 0,5 tl mosterd, peper en zout
8
Hak 1 bosje peterselie fijn (incl. steeltjes). Scheur 1 bol mozzarella.
9
Verdeel de pasta, aubergine en mozzarella over de borden. Bestrooi met peterselie. Strooi de lente-ui over de venkelsalade en serveer bij de pasta.