Zet een steelpannetje met een klein laagje water op. Verwijder de steeltjes (de puntjes kan je laten zitten) van 200 g sperziebonen en halveer. Kook, vanaf dat het water kookt, in ca. 5 minuten beetgaar. Giet en spoel af met koud water.
3
Verwarm olie in een grote koekenpan. Snipper 1 stuks ui en fruit zachtjes. Schil en rasp ½ stukje gember. Hak 1 teentje knoflook fijn. Voeg de gember, knoflook en 3 tl specerijen uit het bakje (zonder laurier) bij de ui en bak even mee tot de geuren vrijkomen. Voeg 250 g gehakt toe en bak rul.
Goed te weten: In het specerijenbakje bij 2p zit: 3 tl kerriepoeder, 2 tl komijnpoeder, 1 tl korianderpoeder en 1 blaadje laurier. In het bakje voor 4p zit het dubbele. Let op! Je gebruikt hier een deel, de rest gaat in een ander gerecht.
4
Snij ½ appel in kleine stukjes, voeg bij het gehakt. Voeg ook de beetgare sperziebonen toe en breng op smaak met peper en zout.
5
Kluts 2 stuks eieren met de melk en wat zout en peper. Zie tip.
TIP: Voeg een snuf kurkumapoeder toe als je dat in huis hebt.
6
Vet een ovenschaal in en schep het gehaktmengsel erin. Druk goed aan (zo blijft het eimengsel er mooi op liggen). Giet het eimengsel eroverheen en druk 1 blad laurier erin. Zet ca. 10 minuten in de oven tot het eimengsel is gestold.
7
Zet intussen 150 g rijst op met een dubbele hoeveelheid water en wat zout. Doe 1 doosje rozijnen erbij. Kook zachtjes in ca. 10 minuten droog en gaar.
8
Snij ½ komkommer in dunne halve maantjes. Voeg een scheut olijfolie extra vierge, kneepje citroensap en wat zout en peper toe.
9
Serveer de bobotie met de rijst en het frisse komkommerslaatje.