Recept vega
Zuid-Afrikaanse vega bobotie met rijst en fris komkommerslaatje
40 min. bereiding
Recept vega
Zuid-Afrikaanse vega bobotie met rijst en fris komkommerslaatje
40 min. bereiding

Ingrediënten

Bereiding

Ingrediënten

Toon ingrediënt-hoeveelheden voor:
2 porties
250 g sperziebonen
1 stuks ui
½ stukje gember
3 tl specerijen
1 bakje PLNT rul gehackt
½ Elstar appel
2 stuks eieren
1 blad laurier
150 g basmatirijst
1 doosje rozijnen
½ komkommer

Zelf toe te voegen

Olie om te bakken
1 teentje knoflook
100 ml melk
Scheutje olijfolie extra vierge
Kneepje citroensap (mag uit een flesje)

Bereiding

1

Verwarm de oven voor op 220 graden.

2

Zet een steelpannetje met een klein laagje water op. Verwijder de steeltjes (de puntjes kan je laten zitten) van 250 g sperziebonen en halveer. Kook, vanaf dat het water kookt, in ca. 5 minuten beetgaar. Giet en spoel af met koud water.

3

Verwarm olie in een grote koekenpan. Snipper 1 stuks ui en fruit zachtjes. Schil en rasp ½ stukje gember. Hak 1 teentje knoflook fijn. Voeg de gember, knoflook en 3 tl specerijen uit het bakje (zonder laurier) bij de ui en bak even mee tot de geuren vrijkomen. Voeg 1 bakje PLNT gehackt toe en bak mee. Goed te weten: In het specerijenbakje bij 2p zit: 3 tl kerriepoeder, 2 tl komijnpoeder, 1 tl korianderpoeder en 1 blaadje laurier. In het bakje voor 4p zit het dubbele. Let op! Je gebruikt hier een deel, de rest gaat in een ander gerecht.

4

Snij ½ appel in kleine stukjes, voeg bij het PLNT gehackt. Voeg ook de beetgare sperziebonen toe en breng op smaak met peper en zout.

5

Kluts 2 stuks eieren met de melk en wat zout en peper. Zie tip. TIP: Voeg een snuf kurkumapoeder toe als je dat in huis hebt.

6

Vet een ovenschaal in en schep het PLNT gehacktmengsel erin. Druk goed aan (zo blijft het eimengsel er mooi op liggen). Giet het eimengsel eroverheen en druk 1 blad laurier erin. Zet ca. 10 minuten in de oven tot het eimengsel is gestold.

7

Zet intussen 150 g rijst op met een dubbele hoeveelheid water. Doe 1 doosje rozijnen erbij. Kook zachtjes in ca. 10 minuten droog en gaar.

8

Snij ½ komkommer in dunne halve maantjes. Voeg een scheut olijfolie extra vierge, kneepje citroensap en wat zout en peper toe.

9

Serveer de bobotie met de rijst en het frisse komkommerslaatje.

Ook in onze boxen

Toon alle