Zet een pannetje met een klein laagje water op. Verwijder de steeltjes (de puntjes kan je laten zitten) van 250 g sperziebonen en halveer. Kook, vanaf dat het water kookt, in ca. 5 minuten beetgaar. Giet en spoel af met koud water.
2
Zet 150 g rijst op met een dubbele hoeveelheid water en wat zout. Doe 1 doosje rozijnen erbij. Kook zachtjes in ca. 10 minuten droog en gaar.
3
Verwarm olie in een grote koekenpan. Snipper 1 stuks ui en fruit zachtjes. Voeg 3 tl specerijen uit het bakje (incl. 1 blad laurier) en 1 bakje PLNT gehackt toe. Bak rul. Voeg ¼ groentebouillonblokje en water toe. Laat even pruttelen.
Goed te weten: In het specerijenbakje bij 2p zit: 3 tl kerriepoeder, 2 tl komijnpoeder, 1 tl korianderpoeder en 1 blaadje laurier. In het bakje voor 4p zit het dubbele. Let op! Je gebruikt hier een deel, de rest gaat in een ander gerecht.
4
Snij ½ appel in kleine stukjes. Voeg samen met de afgegoten sperziebonen en 1 bakje crème fraîche bij het PLNT gehackt. Warm nog ca. 5 minuten mee en breng op smaak met peper en eventueel zout.
5
Snij ½ komkommer in dunne halve maantjes. Voeg een scheut olijfolie extra vierge, kneepje citroensap en wat zout en peper toe.
6
Serveer de bobotie met de rijst en het frisse komkommerslaatje.