Schil 500 g aardappelen en 200 g wortelpeterselie. Snij in gelijke, niet al te grote stukken. Zet op in een laagje water met zout en kook afgedekt gaar in ca. 15 minuten.
2
Verwijder een stukje van de onderkant van 2 struikjes struikjes lof en halveer in de lengte. Bak in een flinke klont boter en scheutje olie in een afdekbare koekenpan tot een beetje bruin op het snijvlak. Voeg 2 tl balsamicoazijn toe, dek af en laat in ca. 10 minuten zachtjes gaar smoren en karamelliseren. Voeg eventueel een eetlepel water toe. Breng op smaak met peper en zout.
3
Hak ½ bosje peterselie fijn.
4
Meng in een kommetje 1 el witte wijnazijn, 2 el olijfolie, 1½ tl agavesiroop, zout en peper tot een dressing. Hak 30 g cranberries in stukjes.
5
Haal de lof uit de pan als deze gaar is.
6
Doe de cranberries, 1 zakje walnoten en de dressing in de lof-pan en bak een beetje zacht. Warm de lof nog even mee.
7
Giet de aardappel en wortelpeterselie af, maar bewaar wat kookvocht (!). Stamp tot een smeuïge puree met een klont vegan boter en wat kookvocht. Breng op smaak met zout, peper en 1 el mosterd. Roer de peterselie erdoor.
8
Verdeel de puree over de borden, leg de lof erop, brokkel ½ pakje plantaardige feta erover en giet de dressing met walnoten en cranberries erover.