NB: Haal 200 g gehakt ruim van tevoren (liefst een uur voor het koken) uit de koeling, zodat het op kamertemperatuur kan komen.
2
Schil 500 g aardappelen en 250 g zoete aardappel en snij in gelijke stukken. Zet op in een laagje koud water met zout. Breng afgedekt aan de kook en kook in 15-20 minuten gaar.
3
Maak in een slakom een dressing van 1 el mayonaise, ½ tl (Dijon) mosterd en ½ el witte wijnazijn. Breng op smaak met peper en zout. Halveer 150 g cherrytomaatjes. Verwijder de onderkant van 1 kropje baby romainesla en snij in reepjes. Meng samen door de dressing.
4
Verwarm boter en/of olie in een koekenpan. Vorm met koude natte handen een tartaartje per person. Bestrooi beide zijden met peper en zout. Bak ca. 2 minuten per kant, op middelhoog vuur. Ze mogen een beetje rosé zijn van binnen. Haal uit de pan en laat afgedekt even rusten alvorens het opdienen.
5
Giet de aardappel en zoete aardappel af, bewaar wat kookvocht (!). Stamp tot puree, voeg eventueel wat kookvocht toe. Breng op smaak met peper en zout. Dek af om warm te houden.
6
Serveer de Duitse biefstuk met de puree, chimichurri en de salade.