Recept vegan
Zomerse komkommerroerbak met scrambled tofu en ingelegde radijs
35 min. bereiding
Recept vegan
Zomerse komkommerroerbak met scrambled tofu en ingelegde radijs
35 min. bereiding

Ingrediënten

Bereiding

Ingrediënten

Toon ingrediënt-hoeveelheden voor:
2 porties
150 g zilvervliesrijst
½ bosje radijs
175 g kastanjechampignons
¾ stuk komkommer
¾ stuk paksoi
1 el gember (geraspt)
½ stuks rode peper
¾ pakje zijden tofu
1 bakje zeskruidenpoeder
50 g cashewnoten (geroosterd)
½ zakje sesamzaad (geroosterd)

Zelf toe te voegen

1 el rijst- of witte wijnazijn
½ tl suiker
1 el sojasaus
1 teentje knoflook
Olie om te bakken

Bereiding

1

Zet 150 g rijst op in iets meer dan de dubbele hoeveelheid water en kook in 20 minuten afgedekt gaar en droog.

2

Meng in een kommetje 1 el rijst- of witte wijnazijn, ½ tl suiker en een snuf zout. Schoon ½ bosje radijs en snij in plakjes of kwartjes. Voeg bij de azijn, schep goed om en laat staan tot gebruik.

3

Verwarm olie in een koekenpan. Snij 175 g kastanjechampignons in plakjes en bak op hoog vuur in ca. 5 minuten bruin. Haal de pan van het vuur en ‘blus’ af met 1 el sojasaus. Haal uit de pan en veeg de pan schoon met een keukenpapiertje. De pan wordt later nogmaals gebruikt voor de tofu.

4

Was ¾ stuk komkommer, halveer in de lengte, verwijder de zaadlijsten met een lepel en snij in plakken van 1,5 cm. Spoel ¾ stuk paksoi af, snij de stengel in stukjes en het blad in repen. Hak 1 teentje knoflook fijn. Schil gember en rasp. Verwijder (optioneel) de zaadlijsten van de rode peper en snij in ringetjes.

5

Verwarm olie (zie tip) in een wok- of hapjespan en bak de komkommer 2-3 minuten op hoog vuur aan. Bak de helft van de knoflook, 1 el gember en ½ stuks rode peper 1 minuut mee. Voeg de paksoi toe en bak enkele minuten tot geslonken. Breng op smaak met peper en sojasaus.

6

Verwarm opnieuw olie in de koekenpan. Maak ¾ pakje zijden tofu verpakking open en giet het overtollige vocht er voorzichtig uit. Doe in de pan en verspreid gelijkmatig met een spatel over het bakoppervlak. Bak ca. 5 minuten op hoog vuur. Roer halverwege. Pers de andere helft van de knoflook erbij en roer 1 bakje zeskruidenpoeder erdoor. Bak 1 minuut mee. Breng op smaak met peper en zout.

7

Serveer de roerbak met de rijst, scrambled tofu, champignons, ingelegde radijs , cashewnoten en sesamzaad. Tip: Gebruik evt. half om half met sesamolie als je dat in huis hebt. Goed om te weten: Het zeskruidenpoeder (voor 2p) bevat 1 tl vijfkruidenpoeder (szechuan peper, venkelzaad, steranijs, kaneel, kruidnagel) en 0,5 tl kurkuma

Ook in onze boxen

Toon alle