1
NB: De zoete aardappelen Bonita hebben een rood/bruinige schil en zijn wit van binnen. Yacon herken je aan de donkere modderige schil en is wat glazig van binnen.
2
Was 400 g aardappelen en 200 g zoete aardappelen, verwijder eventueel lelijke plekjes (schillen is niet nodig) en snij in stukken van ca 3 centimeter. Zet net onder water, voeg wat zout toe en breng afgedekt aan de kook. Kook gaar in 15 – 20 minuten.
3
Snipper 1 stuk sjalot en fruit zachtjes in een soeppan(netje) in wat olie glazig. Voeg zout toe.
4
Spoel intussen 250 g zuurkool af in een vergiet (als je juist erg van zuur houdt, spoel dan minder of niet af: vatverse zuurkool is al minder zuur van zichzelf). Druk het vocht eruit.
5
Fruit 1 tl paprikapoeder en 1½ tl kerriepoeder even mee met de glazige sjalot. Meng 100 ml room, 1 tl suiker en 1½ el mosterd erdoor. Pluk de zuurkool los en voeg toe. Warm zachtjes op.
6
Schil 150 g yacon en snij in kleine blokjes van 0.5 cm. Voeg bij de zuurkool.
7
Bak ¾ pakje PLNT spekjes in een beetje olie zachtjes knapperig.
8
Giet de aardappelen af (bewaar wat kookvocht!). Stamp fijn met een flinke klont boter en indien nodig nog wat kookvocht (voeg ook een beetje kookvocht bij de zuurkool) en breng goed op smaak met peper en zout.
9
Serveer de puree en de zuurkool los van elkaar of juist al gemengd, afhankelijk van je voorkeur, met de PLNT spekjes en 30 g gebakken uitjes.
10
Leuk om te weten:
De yacon wordt ook wel appelwortel genoemd en komt oorspronkelijk uit de Andes, maar voor ons biologisch geteeld door de Waog, in Limburg. Ook heel lekker in blokjes in yoghurt met wat honing en walnoten.