1
Was 400 g aardappelen en 125 g zoete aardappelen, verwijder eventueel lelijke plekjes en snij in stukken van ca 3 centimeter. Zet net onder water, voeg wat zout toe en breng afgedekt aan de kook. Kook gaar in 15 – 20 minuten.
2
Verwarm 2 rookworsten in de verpakking in een pannetje met water in ca. 20 minuten. Zorg dat het water niet gaat koken.
3
Snipper ½ stuks ui en fruit zachtjes in een soeppan(netje) in wat olie glazig. Voeg zout toe.
4
Spoel intussen ½ pak pak zuurkool af in een vergiet (als je juist erg van zuur houdt, spoel dan minder of niet af: vatverse zuurkool is al minder zuur van zichzelf). Druk het vocht eruit.
5
Fruit 1 tl paprikapoeder en 1½ tl kerriepoeder even mee met de glazige ui. Meng 100 ml slagroom, 1 tl suiker en 1½ el mosterd erdoor. Pluk de zuurkool los en voeg toe. Warm zachtjes op.
6
Schil 150 g yacon (die met de zwarte modderige schil) en snij in kleine blokjes van 0.5 cm. Voeg bij de zuurkool en warm even mee.
Leuk om te weten:
De yacon wordt ook wel appelwortel genoemd en komt oorspronkelijk uit de Andes maar voor ons geteeld door de Waog, in Limburg. Ook heel lekker in blokjes in de yoghurt met wat honing en walnoten!
7
Giet de aardappels af (bewaar wat kookvocht!). Stamp fijn met een flinke klont boter en indien nodig nog wat kookvocht en breng goed op smaak met peper en zout.
8
Serveer de puree en zuurkool los van elkaar of juist al gemengd, afhankelijk van je voorkeur, samen met de rookworst.