Recept vlees
Romige zuurkoolschotel met yacon, varkensrookworst en puree
30 min. bereiding
Recept vlees
Romige zuurkoolschotel met yacon, varkensrookworst en puree
30 min. bereiding

Ingrediënten

Bereiding

Ingrediënten

Toon ingrediënt-hoeveelheden voor:
2 porties
400 g aardappelen Frieslander
200 g zoete aardappel wit Bonita
2 varkensrookworsten
1 stuk sjalot
250 g zuurkool vatvers
100 ml slagroom
150 g yacon

Zelf toe te voegen

Olie om te bakken
1 tl paprikapoeder
1½ tl kerriepoeder
1 tl suiker
1½ el mosterd
Klont boter

Bereiding

1

NB: De zoete aardappelen Bonita hebben een rood/bruinige schil en zijn wit van binnen. Yacon herken je aan de donkere modderige schil en is wat glazig van binnen.

2

Was 400 g aardappelen en 200 g zoete aardappelen, verwijder eventueel lelijke plekjes (schillen is niet nodig) en snij in stukken van ca 3 centimeter. Zet net onder water, voeg wat zout toe en breng afgedekt aan de kook. Kook gaar in 15 – 20 minuten.

3

Verwarm 2 rookworsten in de verpakking in een pannetje met water in ca. 20 minuten. Zorg dat het water niet gaat koken.

4

Snipper 1 stuk sjalot en fruit zachtjes in een soeppan(netje) in wat olie glazig. Voeg zout toe.

5

Spoel intussen 250 g zuurkool af in een vergiet (als je juist erg van zuur houdt, spoel dan minder of niet af: vatverse zuurkool is al minder zuur van zichzelf). Druk het vocht eruit.

6

Fruit 1 tl paprikapoeder en 1½ tl kerriepoeder kort mee met de glazige sjalot. Meng 100 ml slagroom, 1 tl suiker en 1½ el mosterd erdoor. Pluk de zuurkool los en voeg toe. Warm zachtjes op.

7

Schil 150 g yacon en snij in kleine blokjes van (max) 0.5 cm. Voeg bij de zuurkool en warm even mee.

8

Giet de aardappelen af (bewaar wat kookvocht!). Stamp fijn met een flinke klont boter en indien nodig nog wat kookvocht en breng goed op smaak met peper en zout.

9

Serveer de puree en zuurkool los van elkaar of juist al gemengd, afhankelijk van je voorkeur, samen met de rookworst.

10

Leuk om te weten: De yacon wordt ook wel appelwortel genoemd en komt oorspronkelijk uit de Andes maar voor ons biologisch geteeld door de Waog, in Limburg. Ook heel lekker in blokjes in de yoghurt met wat honing en walnoten!

Ook in onze boxen

Toon alle