Recept vega
Winterse ‘kapsalon’ van geroosterde kikkererwten, Beemster Valery, pittige kaas en yoghurtsaus
35 min. bereiding
Recept vega
Winterse ‘kapsalon’ van geroosterde kikkererwten, Beemster Valery, pittige kaas en yoghurtsaus
35 min. bereiding

Ingrediënten

Bereiding

Ingrediënten

Toon ingrediënt-hoeveelheden voor:
2 porties
400 g Aardappelen Beemster Valery (met de rode schil)
250 g wortelpeterselie
1 potje/blikje kikkererwten
1 bakje shoarmaspecerijen
40 stokâlde Fryske kaas
½ stengel lente-ui
½ rode peper
¾ bakje yoghurt
1 stronkje roodlof

Zelf toe te voegen

Olie om te bakken
1 tl paprikapoeder
1 teentje knoflook
1 el mayonaise
Kneepje citroensap (mag uit flesje)
Olijfolie extra vierge

Bereiding

1

Verwarm de oven voor op 220 graden.

2

Was 400 g aardappelen verwijder eventueel lelijke plekjes. Schil 250 g wortelpeterselie. Snij beide in Vlaamse frietformaat (max. 2 cm). Meng in een mengkom met olie, 1 tl paprikapoeder, peper en zout. Verspreid over een met bakpapier beklede bakplaat met 1 teentje knoflook in de schil. Bak ca. 25 minuten in de oven. Hussel halverwege.

3

Spoel 1 potje/blikje kikkererwten af en dep goed droog. Rooster de kikkererwten op middelhoog vuur in een droge ruime koekenpan 15 minuten. Schud af en toe om. Voeg – als de kikkererwten goudbruin en knapperig zijn - een scheut olie, 1 bakje specerijen en wat zout toe en bak nog kort(!) mee, zorg dat de specerijen niet verbranden. Laat afkoelen op een bord (evt. met keukenpapier) tot knapperig. Goed om te weten: In het bakje shoarmaspecerijen voor 2p zit 0,5 tl uienpoeder, 0,5 tl zoete paprikapoeder, 0,5 tl korianderpoeder, 0,5 tl komijnpoeder, 0,5 tl knoflookpoeder, 0,13 tl kaneelpoeder, 0,13 tl kardemompoeder, 0,13 tl kurkumapoeder In het bakje voor 4p zit de dubbele hoeveelheid.

4

Maak intussen het yoghurtsausje. Rasp 40 kaas. Snij ½ stengel lente-ui in dunne ringetjes. Halveer de rode peper (verwijder de zaadlijsten als je niet van pittig houdt) en snij ½ rode peper fijn. Meng ca. 1 el (bij 2p) van de kaas (de rest is voor straks) met ¾ bakje yoghurt, 1 el mayonaise, kneepje citroensap (mag uit flesje), peper en zout. Leng naar wens aan met 1 of 2 eetlepels water.

5

Haal de gepofte knoflook uit de oven. Druk uit het schilletje, prak met een vorkje en meng door de yoghurtsaus.

6

Verwijder de onderkant van 1 stronkje roodlof, halveer in de lengte en snij in halve ringen. Doe in een slakom met 1/4e van het yoghurtsausje en besprenkel met wat zout, peper en olijfolie extra vierge.

7

Bestrooi de aardappelen en wortelpeterselie met de overgebleven geraspte kaas, verdeel daarover de roodlof en geroosterde kikkererwten. Serveer de yoghurtsaus erbij.

Ook in onze boxen

Toon alle